Politika

16. marts – vienas dienas tribīne

© Sputnik / Oksana Dzadan / Pāriet pie mediju bankasШествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге
Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Waffen SS leģionāru piemiņas dienas pasākums – īsti svētki nedaudzajiem politiskajiem klauniem. Šajā dienā Latvija ir ārvalstu televīzijas uzmanības centrā, un to izmanto visi, kas vien var.

RĪGA, 17. marts — Sputnik, Vladimirs Dorofejevs. Katru gadu pie Latvijas valsts galvenā simbola — Brīvības pieminekļa — notiek cirks ar sporta elementiem. "Piedalās" četras komandas: policisti (zaļās vestes), žurnālisti (oranžās vestes), skatītāji (kurus nelaiž aiz policijas nožogojuma) un gājiena dalībnieki no dažām Latvijas nacionālistu partijām.

© Sputnik / Оксана ДжаданAntifašistu mītiņš Bastejkalnā.
Antifašistu mītiņš Bastejkalnā - Sputnik Latvija
1/8
Antifašistu mītiņš Bastejkalnā.
© Sputnik / Оксана ДжаданUz vienu dienu pilsētas autobusi pārvēršas par policijas transportu.
Uz vienu dienu pilsētas autobusi pārvēršas par policijas transportu - Sputnik Latvija
2/8
Uz vienu dienu pilsētas autobusi pārvēršas par policijas transportu.
© Sputnik / Оксана ДжаданAr šo piketu Vecrīgā sākās gājiens.
Ar šo piketu Vecrīgā sākās gājiens - Sputnik Latvija
3/8
Ar šo piketu Vecrīgā sākās gājiens.
© Sputnik / Оксана ДжаданŠiem cilvēkiem daudz ko nācies pārciest.
Šiem cilvēkiem daudz ko nācies pārciest - Sputnik Latvija
4/8
Šiem cilvēkiem daudz ko nācies pārciest.
© Sputnik / Оксана ДжаданPat latviešu nacionālistiem nācās sarkt par ukraiņu radikāļiem.
Pat latviešu nacionālistiem nācās sarkt par ukraiņu radikāļiem - Sputnik Latvija
5/8
Pat latviešu nacionālistiem nācās sarkt par ukraiņu radikāļiem.
© Sputnik / Оксана ДжаданLeģionāru ar katru gadu kļūst arvien mazāk, bet gājiena dalībnieku – arvien vairāk.
Leģionāru ar katru gadu kļūst arvien mazāk, bet gājiena dalībnieku – arvien vairāk - Sputnik Latvija
6/8
Leģionāru ar katru gadu kļūst arvien mazāk, bet gājiena dalībnieku – arvien vairāk.
© Sputnik / Оксана ДжаданBritu žurnālistam un blogeram Greiemam Filipsam pastrādāt neizdevās – viņš tika nogādāts policijas iecirknī.
Britu žurnālistam un blogeram Greiemam Filipsam pastrādāt neizdevās – viņš tika nogādāts policijas iecirknī - Sputnik Latvija
7/8
Britu žurnālistam un blogeram Greiemam Filipsam pastrādāt neizdevās – viņš tika nogādāts policijas iecirknī.
© Sputnik / Оксана ДжаданGājiena laikā pie Brīvības pieminekļa tika nolikti ziedi un vainagi.
Gājiena laikā pie Brīvības pieminekļa tika nolikti ziedi un vainagi - Sputnik Latvija
8/8
Gājiena laikā pie Brīvības pieminekļa tika nolikti ziedi un vainagi.
1/8
Antifašistu mītiņš Bastejkalnā.
2/8
Uz vienu dienu pilsētas autobusi pārvēršas par policijas transportu.
3/8
Ar šo piketu Vecrīgā sākās gājiens.
4/8
Šiem cilvēkiem daudz ko nācies pārciest.
5/8
Pat latviešu nacionālistiem nācās sarkt par ukraiņu radikāļiem.
6/8
Leģionāru ar katru gadu kļūst arvien mazāk, bet gājiena dalībnieku – arvien vairāk.
7/8
Britu žurnālistam un blogeram Greiemam Filipsam pastrādāt neizdevās – viņš tika nogādāts policijas iecirknī.
8/8
Gājiena laikā pie Brīvības pieminekļa tika nolikti ziedi un vainagi.

Sacensības "Krāsainās vestes"

Katru gadu skatītāju skaits samazinās. Leģionāru piemiņas pasākumu dalībnieku ziņā nevar ne salīdzināt ar 9. maija svētkiem pie Uzvaras pieminekļa. 16. marta pasākumi parasti pulcē 900-1000 cilvēkus. Pasākuma kulminācija – pusstundu ilgs lēns gājiens līdz monumentam. Ātrāk nesanāk, jo 19 vēl dzīvie leģiona zaldāti (viņiem jau ir vairāk nekā 90 gadi) pārvietojas gliemeža gaitā. Šo  pusstundu skvērs ir piepildīts gandrīz uz pusi.

Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
Viedoklis
Leģiona piemiņas diena - maldi vai meli?

Salīdzinājumam — 9. maijā pulcējas gandrīz 300 tūkstoši cilvēku – 300 reizes vairāk. Pārpildīts ir gan parks, gan tā pieejas.

Divas komandas ar lielāko "dalībnieku" skaitu, kas atnāk uz pasākumu agrāk par visiem, un aiziet "no laukuma" pēdējie, veido policisti un žurnālisti. Oranžas vestes ir spilgtākas, taču policisti ir vairākumā. Lielos pūļos pa trīsdesmit cilvēkiem viņi dežurē visnegaidītākajās vietās: pie respektablas viesnīcas, pie populāras pelmeņu ēstuves, pie necilas mājas, ko ar blakus kvartālu savieno caurstaigājams pagalms.

Vairāki kinologi ar suņiem iet garām klātesošajiem. Suņi ir apmācīti meklēt narkotikas. Jebkuram narkomānam ir jābaidās no tāda policistu pūļa – tādu Latvijā vairs nekur nesatiksi.

Aptuveni uz pusstundu uzvaru izcīna gājiena dalībnieku komanda. Ne visi noliek ziedus, daži šovu noskatās no malas. Interesanti: piecas minūtes pirms gājiena pie pieminekļa pulcējas apmēram divi simti skatītāju, bet ziedu uzlikšanas laikā – uz pusstundu – viņu skaits krietni vien pieaug.

Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
Neslavas diena
No rīta, braucot uz pasākumu, ieraudzīju dāmu ar Latvijas karoga lentīti pie mēteļa atloka. Tā oficiālajos svētkos Latvijas cilvēki demonstrē savu patriotismu. Ticiet man, tādu ir daudz. Sāku skaitīt, cik patriotus satikšu ceļā uz pieminekļa pusi. No astoņiem rītā līdz pusvienpadsmitiem saskaitīju tikai 5 lentītes.

Manuprāt, šis fakts liecina, kāds ir šī datuma atbalsts vienkāršo cilvēku vidū. Pēc pulksten 10.30 pie pieminekļa sapulcējās jau aptuveni divi vai trīs simti skatītāju. Ņemot vērā, ka Latvijā ir divi miljoni iedzīvotāju, cilvēku skaits, kas uzskata 16. martu par nacionālā lepnuma dienu, nav īpaši liels.

Klusais protests

Монумент освободителям Риги от немецко-фашистских захватчиков - Sputnik Latvija
Vācu antifašistiem liegts iebraukt Latvijā
Šogad tradicionālais antifašistu protests nebija sevišķi skaļš. Rīgas dome bija atvēlējusi viņiem vietu pie Bastejkalna, un atļāva izmantot skaļruņus tikai līdz pulksten 11.00, tātad līdz brīdim, kad leģionāri ar biedriem dosies pie pieminekļa. Līdz tam antifašisti lasīja sarakstus ar Salaspils nāves nometnē bojāgājušo vārdiem. Viņu rokās bija plakāti ar koncentrācijas nometņu ieslodzīto fotogrāfijām.

"No Waffen SS zvērībām Latvijā gājuši bojā simtiem tūkstošu cilvēku, — teica Josifs Korens, viens no antifašistu akcijas organizatoriem. — Ja nu piemiņas diena ir vajadzīga, tad būtu jāgodina nevis bendes, bet gan Latvijas iedzīvotāji, ko nogalinājuši šie karavīri."

"Mēs lasām Latvijas geto bojāgājušo bērnu vārdus — aptuveni 16 tūkstoši. 40. gados tika iznīcināti 72 tūkstoši Latvijas ebreju un 20 tūkstoši no citām vietām atvesto ebreju. Latvija Otrā pasaules kara laikā zaudēja 400 000 cilvēkus," – viņš piebilda.

Trešā daļa pasākuma dalībnieku Bastejkalnā bija antifašisti no Vācijas. Ne visiem izdevās atbraukt no vienas ES valsts uz otru. Lielākā daļa grupas tika aizturēta Frankfurtes lidostā, pārējie tika izsūtīti’ no valsts jau Rīgas lidostā ar pieklājīgu paskaidrojumu, ka šie ES pilsoņi "apdraud Latvijas valstiskumu un drošību."

Посольство Российской Федерации в Риге - Sputnik Latvija
KF vēstniecība: 16. marta gājiens – Hitlera līdzgājēju glorifikācija

Pēdējā pārbaude notika viesnīcā pusastoņos no rīta. Tika pierakstīti visu antifašistu pases dati. Tos, kuri bija atbraukuši uz Rīgu pirms diviem gadiem, šogad aizturēja Rīgas lidostā. No vairākiem desmitiem antifašistu tikai 9 cilvēki tika līdz pasākumam.

"Saprotu, ka visdrīzāk nākamgad man — vācietei iebraukšana Rīgā būs aizliegta, — skumji konstatē skolotāja-pensionāre Brigita Renkle. — Taisnību sakot, man tā ir īsta eksotika. Pie mums Vācijā neviens neuzskata, ka antifašisti varētu apdraudēt valstiskumu. Pie mums Hitlera karavīrus neslavē."

"Es īsti nesaprotu, kas notiek tā gājiena dalībnieku galvās. Vai viņu valsts nav cietusi no Hitlera rokas? Kāpēc viņi slavē nacistu zaldātus?"— viņa ir neizpratnē.

Pārējie klauni

Neiztika arī bez antisemītiem un citiem klauniem. Viens no tiem ieradās pie pieminekļa apmēram 8.00 no rīta, turēdams plakātu ar analfabētiski-šizofrēnisku saturu, vicinot dīvainu sarkanzilimelnbaltu karogu. Izrādījās, ka cilvēks ir ieradies ar Palestīnas karogu un karstu vēlmi nepieļaut pie pieminekļa "izraēliešu provokācijas".

Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
Tikai mieru: policija stāvēja kā siena starp leģionāriem un antifašistiem

Gājiena otrā pusē gandrīz izcēlās konflikts starp britu žurnālistu Greiemu Filipsu un Jaroslavu Soloduhu – ukraiņu nacionālistu, kurš bija ieradies "atbalstīt ieroču brāļus" un norādīja, ka Latvijai ir jāatbrīvojas no krievu okupantiem un "jāizvēdina smadzenes" visiem cilvēkiem no jauktajām ģimenēm.

Savus "brāļus" Soloduha atbalstīja ar bataljona "Azova" karogu rokās, tomēr sapratni nesagaidīja. Piemēram, Saeimas deputāts un Nacionālās apvienības loceklis Imants Parādnieks Jaroslavu un viņa sabiedrotos palūdza neiet kopā ar kolonnu, un norādīja uz viņu policijai, lai nostiprinātu efektu. Policija operatīvi aizturēja Soloduhu, atņēma viņam pasi uz divdesmit minūtēm un neļāva pievienoties kolonnai.

Pēc oficiālā gājiena beigām ukraiņu un latviešu nacionālradikāļi devās pie pieminekļa atsevišķā grupā aptuveni trīsdesmit cilvēku sastāvā. Ukraiņu nacionālistu vidē īpaši populārs ir latviešu radikālis Igors Šiškins, kas savulaik sēdēja cietumā par mēģinājumu uzspridzināt Uzvaras pieminekļi.

Šajā grupā bija arī latviešu antiglobālisti. Viens no viņiem, Andris Orols paskaidroja Sputnik, ka viņi izvēlējušies šo dienu par "divu totalitāro režīmu upuru piemiņas datumu un ka tā vislabāk demonstrē, kā lielas tautas rīkojas ar mazām valstīm."

Nacionālajai apvienībai antiglobālistu klātbūtne nepatika. Tas ir saprotams – mūsdienu Latvija ir ES dalībvalsts un saņem finansējumu, no kura negribētu atteikties pat Saeimā ievēlētie nacionālisti.

Lai cik smieklīgi un nožēlojami tas neizskatītos no malas, nedrīkst nenovērtēt nacionālisma garu, kas šajās dienās pastāv valstī – daudzi leģionārus uzskata par upuriem nevis noziedzniekiem. Ar katru gadu pieaug jauniešu skaits to vidū, kas noliek ziedus par godu leģionāriem. Pieaug arī skatītāju skaits.

Par šī datuma niansi kļūs patriotisma stunda, kas noris pie galvenā valsts pieminekļa – kādas prestižas skolas audzēkņiem stāstīs par "Latvijas īstenajiem patriotiem — leģionāriem". Bail pat iedomāties, ka šajā stundā varētu piedalīties arī mans bērns.

Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
Leģionāru gājiena norise Rīgā.

 

Ziņu lente
0