Meldonija iekļaušanu melnajā sarakstā vairs apstrīdēt neizdosies

© Sputnik / Grigory Sysoev / Pāriet pie mediju bankasЛекарственный препарат милдронат
Лекарственный препарат милдронат - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pat gadījumā, ja izdotos apstrīdēt meldonija iekļaušanu aizliegto preparātu sarakstā, krievu sportisti netiks attaisnoti, uzskata jurists.

RĪGA, 14. marts — Sputnik. Meldonija iespējamā izslēgšana no Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) aizliegto preparātu saraksta neatbrīvos no soda krievu sportistus, kas pieķerti par tā lietošanu, aģentūrai R-Sport paziņojis jurists Jurijs Zaicevs.

Иварс Калвиньш - Sputnik Latvija
Ivars Kalviņš: mildronātu vajag ieteikt, nevis aizliegt

Piektdien Federālās Medicīnas un bioloģijas aģentūras sporta medicīnas pārvaldes vadītāja Jūlija Mirošņikova paziņojusi, ka federālā aģentūra vēlas noskaidrot, kā izslēgt meldoniju no aizliegto  preparātu saraksta un izprast, kā medikaments tajā iekļauts.

"Nekas nemainīsies pat tad, ja pafantazēsim un iedomāsimies, ka pašlaik iespējams pārsūdzēt jautājumu par meldonija iekļaušanu aizliegto preparātu sarakstā un kāds šādu apelāciju patiešām iesniegtu, pat gadījumā, ja CAS piekristu tam, ka WADA ir pieļāvusi kļūdu. Brīdī, kad mūsu sportistu organismā tika konstatēts meldonijs, tas atradās aizliegto preparātu sarakstā, tātad antidopinga noteikumi ir pārkāpti," — paskaidroja Zaicevs.

Сотрудник  работает в лаборатории анализа - Sputnik Latvija
Meldonija ražotājs: dopinga skandāls palielinās apgrozījumu

Viņš norādījis, ka pat tūlīt pēc tam, kad WADA iekļāvusi meldoniju aizliegto preparātu sarakstā, būtu bijis grūti pārsūdzēt lēmumu, un pašlaik tas vairs nav iespējams.

"WADA kodeksā norādīts, ka aģentūras pieņemtos lēmumus iespējams pārsūdzēt CAS, taču neesmu par to pilnīgi pārliecināts. Tur ir punkts, kurā teikts, ka WADA lēmumi par preparātu iekļaušanu aizliegto vielu sarakstā nav apspriežami sportistu un citu personu vidū, tāpēc jautājums ir sarežģīts. Lai nu kā, CAS kodeksā norādīts apelācijas termiņš – 21 diena no lēmuma pieņemšanas brīža. Tāpēc pašlaik nav iespējams apstrīdēt meldonija iekļaušanu aizliegto preparātu sarakstā," – uzsvēra jurists.

Jautājuma būtība

Pirmā par meldoniju pastāstīja pieckārtējā "Grand Slam" turnīru uzvarētāja, Olimpisko spēļu sudraba medaļas ieguvēja Marija Šarapova. Tenisiste atzinusies, ka viņas dopinga analīzē atrastas aizliegtās vielas pēdas. Tas noticis Austrālijas Atklātā čempionāta laikā. Slavenā sportiste pastāstīja, ka lietojusi preparātu 10 gadus medicīnisko indikāciju dēļ, taču preparāts aizliegto vielu sarakstā iekļauts no 2016. gada 1. janvāra. Šarapova piebilda, ka viņai ieteikts preparāts "Mildronāts", un viņa nav zinājusi, ka tam ir vēl viens nosaukums – meldonijs.

Лекарственный препарат мельдоний, запрещенный Всемирным антидопинговым агентством - Sputnik Latvija
Ražotājs protestē pret mildronāta iekļaušanu melnajā sarakstā

"Zāles man pirmo reizi ieteica 2006. gadā. Man bija dažādas veselības problēmas, es bieži slimoju. Tika konstatēts magnija deficīts. Regulāri veicu EKG pārbaudes. Manā ģimenē jau sen ir diabēta slimnieki, un šis ir viens no daudzajiem preparātiem ko lietoju," – viņa paziņoja.

Vēlāk noskaidrojās, ka meldoniju, jeb mildronātu lietojuši daudzi krievu un ukraiņu sportisti. Tomēr preparāta izstrādātājs – profesors Ivars Kalviņš, Latvijas Organiskās sintēzes institūta vadītājs, uzskata, ka viņa lolojumu vajadzētu nevis aizliegt, bet gan ieteikt lietot visiem cilvēkiem.

"Ja es būtu Šarapovas sporta ārsts, es viņai noteikti ieteiktu lietot mildronātu," – viņš paziņoja. Šeit esam publicējuši sīkāku informāciju >>

Ziņu lente
0