Latvijas zemnieki gatavi sākt protesta akcijas

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Pāriet pie mediju bankasКрестьянско-фермерское хозяйство
Крестьянско-фермерское хозяйство - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Grūtības lauksaimniecības nozarē līdz baltkvēlei nokaitējušas visu Eiropu. Protesti notiek Somijā, tiem gatavojas lauksaimnieki Francijā un par šādu soli diskutē arī latviešu zemnieki.

RĪGA, 13. marts — Sputnik. Ja zemnieki Latvija nesaņems ārkārtas palīdzību no ES, iespējamas protesta akcijas, aģentūrai LETA ziņojusi biedrības "Zemnieku saeima" vadība, kas pulcēja biedrības dalībniekus ikgadējā kongresā.
Lauksaimniecībā izveidojušās lielas grūtības, kas draud ar bankrotu, taču valsts atbalsta iespējas ir izsmeltas. Gadījumā, ja zemnieki nesaņems ārkārtas palīdzību no Eiropas Savienības puses, nav izslēgtas latviešu zemnieku protesta akcijas, brīdināja "Zemnieku saeima".

"Situācija ir ļoti nokaitēta visā Eiropā. Šajās dienās protesti notiek Somijā, būs arī Francijā, un šādu soli apsver arī Latvijas lauksaimnieki," sacīja biedrības valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre.

Zemnieki gaida, kāda pirmdien būs Briseles reakcija uz viņu lūgumu. Pēc tam tiks pieņemts lēmums par tālāko rīcību.

Загон с коровами - Sputnik Latvija
Piena iepirkuma cenas Latvijā – zemākās ES
Biedrības vadītājs Juris Lazdiņš konstatēja, ka pašreiz ar lielākajām problēmām saskārušās piensaimniecības, taču arī citas nozares saskaras ar zemu iepirkuma cenu un produkcijas realizācijas problēmām.

"Piena iepirkuma cena ir 10 centus mazāka nekā vidējā Eiropā. Ja pārstrāde iepērk šo lēto pienu un nespēj saražot lētu produkciju, tad kurš ir alkatīgāks – ražotājs vai tirgotājs?" – vaicāja Lazdiņš.

Viņš uzskata, ka situācijā varētu palīdzēt ražotāju konsolidēšanās: ja strādās nevis 36 pārstrādes uzņēmumi, bet gan tikai dažas lielākās kompānijas, būtu vieglāk vienoties par cenu. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), uzrunājot kongresa dalībniekus, cerību sniegt nevarēja.

Piensaimniecība  «sāpju bērna» statusā būs vēl ilgi, uzskata Dūklavs.

Latvijas fermeri – ES: palīdziet tūlīt!

Trešdien Baltijas valstu lauksaimnieku organizācijas nosūtījušas vēstuli Eiropas Savienības lauksaimniecības komisāram Filam Hoganam ar lūgumu ieviest virkni pasākumu, kas palīdzētu mazināt tirgus krīzi. Vēstulē norādīts, ka lauksaimniecības cenas joprojām krītas un  zemnieki cieš zaudējumus Krievijas embargo un pasaules tirgū vērojamo svārstību rezultātā.

Коровы на молочно-товарной ферме - Sputnik Latvija
Lauksaimnieki lūdz palīdzību ES

Saskaņā ar fermeru aplēsēm, no 2014.gada augusta līdz 2015. gada augustam piena nozarē Latvijā nekompensētie zaudējumi sastādīja 96 miljonus eiro, cūkgaļas nozarē – 24 miljonus eiro.

Baltijas lauksaimnieki atzīst Eiropas Komisijas Lauksaimniecības ģenerāldirektorāta pūles, tomēr norāda, ka krīzes radītie zaudējumi nav kompensēti. Viņi ierosina nekavējoties ieviest mērķtiecīgus atbalsta pasākumus, lai novērstu saimniecību bankrotu vilni.

Латвийские шпроты - Sputnik Latvija
Kučinskis: neskatoties uz zaudējumiem, sankcijas pret Krieviju jāsaglabā
Piena iepirkuma cenu straujais kritums sākās pēc Krievijas embargo piena produkcijas importam, kas tika ieviests no 2014. gada augusta. Līdz 2015. gada septembrim piena iepirkuma cena Latvijā ir kritusies par 31%. Valsts premjerministrs Māris Kučinskis, komentējot fermeru lūgumu, norādīja, ka iespēju saņemt ES palīdzību "nevajadzētu vērtēt kā nereālu". Pie tam viņš ir pārliecināts, ka nav iespējams atcelt pret Krieviju vērstās sankcijas, neskatoties uz zaudējumiem, ko sankciju rezultātā cieš ekonomika.

2015. gada nogalē Baltijas valstu piensaimniecības saņēma palīdzību 43 milj. eiro apmērā. 7 miljonus piešķīra ES, bet pārējie līdzekļi tika atvēlēti no citām programmām.

"Zemnieku saeima" tika nodibināta 1999. gadā. Tā apvieno gandrīz 900 saimniecības no visas Latvijas, kuru pārziņā ir vairāk nekā 500 tūkstoši hektāru lauksaimniecības zemju.

Ziņu lente
0