Pediatri aicina sargāt bērnus no distresa

© Sputnik / Alexey Malgavko / Pāriet pie mediju bankasУченики на экзамене
Ученики на экзамене - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Negatīvs stress var kļūt par fizioloģisku un emocionālu izmaiņu cēloni bērnu un pusaudžu organismā – viņiem bieži mainās noskaņojums, aug nervozitāte un diskomforta sajūta, vājinās kognitīvās spējas.

RĪGA, 10. marts — Sputnik. Mūsdienās būtiski palielinājies bērnu un pusaudžu distresa izraisīto slimību skaits. Par to liecina Latvijas Pediatru asociācijas vērojumi.

Улица Риги - Sputnik Latvija
Psihologs iesaka, kā pārvarēt sezonālo nomāktību
Katrs trešais speciālistu izmeklētais bērns cieš no distresa sekām, aģentūrai LETA pastāstījusi asociācijas sabiedrisko attiecību speciāliste Tanita Tamme.

Pētījumu rezultāti apliecina: pēc ilgstošiem vai atkārtotiem stresa pārdzīvojumiem 10-25% bērnu attīstās hroniskas iekšējo orgānu slimības.
Speciālisti atzīmē, ka nepamanīts vai neizārstēts distress var provocēt arī pieaugušo slimības.

Distresa ietekmē bērnu un pusaudžu dzīvē sastopamas ne vien fizioloģiskas, bet arī emocionālas izmaiņas:  pastiprinās garastāvokļa maiņa, pieaug nervozitāte un diskomforts, pasliktinās kognitīvās spējas.

Noderīgais un kaitīgais stress

Bez stresa dzīvot nav iespējams, taču stresa situācijas ir dažādas. Speciālisti uzsver, ka dzīvē saskaramies ar pozitīvo (labvēlīgo) stresu – eustresu un negatīvo — distresu.

Дети смотрят телевизор - Sputnik Latvija
Eksperts: "Maša un lācis" slikti iespaido bērnu psihi
Eustress ir īslaicīgs satricinājums, kas rada pozitīvas emocijas vai mobilizē – liek mainīt situāciju uz labo pusi. Šāds stress ir sastopams spēļu, sporta nodarbību, dažādu sacensību, sarežģītu uzdevumu risināšanas utt. laikā. Eustress veicina attīstību, izaugsmi un norāda: tu vari, tev izdosies. Nu re, tev izdevās!

Distress ir ilgstoša spriedzes situācija, kas nomācoši iespaido bērnu. Kā jau tika teikts, distress var novest pie satraukuma un depresijas, novājināt organismu, kļūt par dažādu slimību cēloni. Piemēram, distresa ietekmē vērojamas biežas saaukstēšanās.

Ja jūsu bērns, piemēram, regulāri cieš laikā, kad kopā ar viņu sagatavojat mājas darbus, īstais brīdis mainīt izturēšanos. Vispirms sāciet ar sevi.

Lai informētu vecākus par par distresa ietekmi uz bērnu un pusaudžu veselību, Latvijas Pediatru asociācija martā un aprīlī plāno īstenot vairākus pasākumus, tostarp izglītojošu konferenci "Stress bērna dzīvē – klīniskie aspekti". Mājaslapā www.stress.lv pieejamas publikācijas, kurās norādīti bērnu distresa iemesli, ārstēšana  un profilakse. Konference "Stress bērna dzīvē – klīniskie aspekti" notiks 11.martā Rīgas Stradiņa universitātē.

Ziņu lente
0