Rundāles mīlestības brīnumi

© Sputnik / Oksana DzadanВ фильме: комната в доме Ростовых. В музее: кабинет герцога
В фильме: комната в доме Ростовых.  В музее: кабинет герцога - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sputnik turpina kopā ar saviem lasītājiem skatīties pēc Ļeva Tolstoja romāna motīviem veidoto BBC seriālu "Karš un miers" un meklēt vēsturiskās paralēles pastaigā pa Rundāli, kur filma tika uzņemta.

RĪGA, 6. mar — Sputnik. Daļa filmas uzņemta Rundāles pilī. Filmas epizodes brīnumaini savijas ar Rundāles pils iemītnieku likteņiem. Gida lomā, kā vienmēr Vladimirs Dorofejevs. Par to, kas notika pirmajā sērijā, jūs varat uzzināt šeit.

Mīlestība un aprēķins

Dažas laulības tiek noslēgtas debesīs, citas – uz zemes. Pjērs Bezuhovs sapņoja par Elenu, Elena – par Pjēra naudu. Pēc Pjēra un Elenas kāzām ekrānā redzam hercogu Bīronu guļamistabu grāfa Bezuhova guļamistabas lomā.

© Sputnik / Oksana DzadanFilmā: Pjēra Bezuhova guļamistaba. Muzejā: hercoga Bīrona guļamistaba.
В фильме: спальня Пьера Безухова. В музее: спальня герцога Бирона  - Sputnik Latvija
Filmā: Pjēra Bezuhova guļamistaba. Muzejā: hercoga Bīrona guļamistaba.

Sieva piedāvā naivajam Pjēram padzīvot kādu laiku šķirti. Viņš vēlas apskatīt savus īpašumus, lai uzlabotu viņam piederošo cilvēku dzīvi, bet viņai tas viss šķiet neizsakāmi garlaicīgi. Viņai ir darīšanas pilsētā – iet ciemos, uzņemt viesus, īsi sākot, izciest salona dzīves grūtības.

Nabaga Pēterim Bīronam, pirmajam hercoga dēlam un Bīronu dinastijas pēdējam hercogam, arī ne īpaši veicās ar sievām. Kā teikts dziesmā, neviens karalis nevar apprecēties mīlestības dēļ. Tāds pats liktenis gaida arī hercogus.

В фильме: Туалетный столиц Элен Безуховой в ее спальне в доме Безуховых - Sputnik Latvija
Rundāles pils karš un miers

Ar pirmo sievu viņu vienoja politiskās saites ar Zviedriju – viņa bija Zviedrijas karaļa radiniece.

Par otru sievu kļuva Katrīnas draudzene un galma dāma kņaziene Jevdokija Jusupova. Kopā ar viņu Pēteris pavadīja vienu gadu. Jevdokija devās uz prinča Pāvila kāzām un atteicās atgriezties Kurzemē.

Ar trešo sievu Bīrons iepazinās tikai 55 gadu vecumā un iemīlējās. Mīlestība bija abpusēja.

Otras „Kara un miera” sērijas kadrā atkal parādās Rundāles pils telpas. Tā ir mazā oranžērija pirmajā stāvā. Te, klusā stūrītī, kņaze Marija Bolkonska pārsteidz Anatoliju Kuraginu kopā ar "nabaga radinieci", mademoiselle Bourienne.

Šo vietu ir viegli atpazīt – trīs marmora Grācijas sagaida muzeja apmeklētājus pie ārdurvīm.

© Sputnik / Oksana DzadanFilmā: Bolkonsku mājas oranžērija.
В фильме: оранжерея в доме Болконских - Sputnik Latvija
Filmā: Bolkonsku mājas oranžērija.

Trešajā sērijā mēs atkal redzam, kā  tiek vērptas intrigas Annas Šēreras salonā – pils Troņa zālē. Patiešām, Rundālē, ne vienu reizi vien sadūrušās Prūsijas, Krievijas, Polijas un citu valstu diplomātiskās intereses. Šeit bieži viesojas ārvalstu vēstnieki un karaliskas personas.

Saskaņā ar filmas scenāriju, Elena Bezuhova dodas uz citu pilsētu un tur ielaižas mīlas dēkās ar Borisu Drubeckoju.

Elenas muižas lomā atkal ir Rundāles pils. Tieši uz kāpnēm, kur Elena savaldzina Drubeckoju, gan nekas tamlīdzīgs nevarētu notikt – kāpnes ved uz hercogienes apartamentiem, un hercogiene Benigna Gotlība bija augstas morāles sieviete.

© Sputnik / Oksana DzadanFilmā: Kāpnes Bezuhovu namā. Muzejā: kāpnes uz hercogienes apartamentiem.
В фильме: лестница дома Безуховых. В музее: лестница в покои герцогини - Sputnik Latvija
Filmā: Kāpnes Bezuhovu namā. Muzejā: kāpnes uz hercogienes apartamentiem.

Taču neizliksimies par svētuļiem! Savulaik Katrīna II, piedaloties Polijas sadalīšanā, pievienoja Kurzemi Krievijai un izpirka Pētera Bīrona Kurzemes īpašumus. Pēc tam viņa Rundāles pili uzdāvināja savam favorītam Platonam Zubovam.

Viņš bija liels sieviešu skaistuma cienītājs, taču likumīgo bērnu viņam nebija. Zubova milzīgās bagātības un pili mantoja viņa jaunā sieva Tekla no nabadzīgas lietuviešu ģimenes. Bagātā mantiniece iekaroja Eiropu ar savu skaistumu, bet sirdi dāvāja grāfam Andrejam Šuvalovam, kurš bija gadu jaunāks par viņu.

Taču atgriezīsimies pie "Kara un miera" varoņiem Kurzemes pils fonā. Pjērs Bezuhovs ilgojas padarīt pasauli labāku un pievilcīgāku. Padzinis no mājām sievu, Pjērs raksta viņai un lūdz piedošanu. Telpa, kurā viņš raksta vēstuli, šādiem nolūkiem patiešām ir piemērota – tas ir hercoga kabinets, kura sienas redzējušas simtiem vēstuļu, kas liecināja gan par dvēseles cildenumu, gan veicināja kapitāla pieaugumu.

© Sputnik / Oksana DzadanPorcelāna kabinets hercoga Bīrona Troņa zālē.
Фарфоровый кабинет в тронном зале Герцога Бирона - Sputnik Latvija
Porcelāna kabinets hercoga Bīrona Troņa zālē.

Kamēr Elena koķetē ar Drubeckoju, Nataša mātes guļamistabā stāsta, ko jūt pret kņazu Andreju. Filmā tas notiek hercogienes – dievbijīgas sievietes guļamistabā. Viņas vietā varam iztēloties Teklu Zubovu-Šuvalovu, kas audzinājusi savus bērnus par Krievijai uzticamiem un cienījamiem cilvēkiem. Viņas dēls  Pēteris Šuvalovs – Rīgas ģenerālgubernators varētu daudz pastāstīt par mātes tikumiem.Bet kur gan ir Austerlicas varonis Andrejs Bolkonskis? Viņš arī nav tālu, tepat aiz sienas – Pjēra Bezuhova kabinetā stāsta savam draugam par savu mīlestību un šaubām.

© Youtube / Screenshot/BBC OneKadrs no BBC filmas "Karš un miers".
Кадр из фильма BBC Война и мир - Sputnik Latvija
Kadrs no BBC filmas "Karš un miers".

"Ej taču pie viņas! — kliedz Bezuhovs. — Met pie malas tukšās runas! Cīnies par savu laimi! Domā, ko vien gribi, taču gan visu lielo pasauli, gan tās labumus galu galā iegūst nesavtīgas dvēseles.

Sputnik turpinās stāstu. Sekojiet publikācijām vietnē

Redakcija pateicas par atbalstu mākslas zinātnieces Jeļenas Forstes vēsturisko tērpu rekonstrukcijas grupai, un Rundāles pils vadībai.

Ziņu lente
0