Garantētās atlīdzības nav pieteikuši visi Trasta komercbankas klienti

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Pāriet pie mediju bankasДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Centrālā banka (ECB) anulējusi bankas licenci. FKTK konstatējusi, ka kredītiestādes biznesa modelis nav dzīvotspējīgs. Regulatora rīcībā esoša informācija liecina par to, ka banka ir pieļāvusi pārkāpumus noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas (NILLTF) novēršanas jomā.

RĪGA, 4. marts — Sputnik. Eiropas Centrālā banka (ECB) pēc Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) ierosinājuma anulējusi AS "Trasta komercbanka". Valsts atlīdzinās ieguldījumus līdz 100 000 eiro apmērā, taču vairāku klientu ieguldījumi šo summu pārsniedz.

FKTK ziņo, ka banka ilgstoši pieļāvusi nopietnus pārkāpumus svarīgās darbības jomās. Komisija secinājusi, ka kredītiestādes darbības regulēšana nav iespējama un vērsusies ECB ar ierosinājumu anulēt tās licenci. FKTK uzskata, ka "Trasta komercbanka" nav sistēmiski svarīga banka un tās iziešana no tirgus neatstās būtisku negatīvu ietekmi uz Latvijas finanšu sektora stabilitāti.

"Trasta komercbanka" valdes priekšsēdētājs Gundars Grieze norāda, ka advokāti pēta iespēju apstrīdēt ECB lēmumu.

Valsts garantijas

Likums nosaka, ka jebkuras Latvijas bankas klientiem valsts atlīdzinās ieguldījumus par summu līdz 100 000 eiro, ja noguldījumu atgūšana no bankas nav iespējama. Saskaņā ar FKTK rīcībā esošo informāciju, šajā gadījumā 93%  "Trasta komercbankas" klientu saņems savus ieguldījumus pilnā apmērā.

Valsts garantētā atlīdzība viņiem tiks izmaksāta pēc iespējas īsākā laikā, sacīja FKTK sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Upleja.

Iespējams, jau šodien tiks pieņemts lēmums par to, ka noguldījumu atgūšana no bankas nav iespējama.

FKTK vadītājs Pēteris Putniņš intervijā Latvijas radio paziņojis, ka bankai ir 265 klienti, kuru ieguldījumu summa pārsniedz valsts garantēto minimālo summu. No tiem 59 ir Latvijas iedzīvotāji, kuru starpā ir 44 privātpersonas un 15 juridiskās personas. Starp 206 nerezidentiem 52 ir privātpersonas un 154 klienti ir juridiskās personas.
Putniņš pauda pārliecību par to, ka bankas likvidācijas procesā klientiem tiks atlīdzināta arī lielākā daļa ieguldījumu, kas pārsniedz valsts garantēto summu, ziņo aģentūra LETA.

Pacients drīzāk gan ir miris

Janvāra beigās FKTK aizliedza "Trasta komercbankai" veikt debeta operācijas klientiem par summu, kas pārsniedz 100 000 eiro vienam noguldītājam. Bankas lielākie akcionāri – Igors Buimisters un Ivans Fursins tika brīdināti par nespēju veikt Kredītiestāžu likumā noteiktos pienākumus.

Komisija ir secinājusi, ka bankas akcionāri ilgstoši nav varējuši palielināt tās kapitālu un kredītiestāde strādājusi ar zaudējumiem. Bankas biznesa modelis nav dzīvotspējīgs. "Trasta komercbankas" darbībā konstatēti trūkumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā.

"Trasta komercbanka" darbojas kopš 1989.gada. Tai ir pārstāvniecības Krievijā, Ukrainā, Kazahstānā, Tadžikistānā, Azerbaidžānā, kā arī filiāle Kiprā. Pērn trešā ceturkšņa beigās "Trasta komercbankas" aktīvi ieņēmuši 13. vietu Latvijā. Tās zaudējumi 2015. gadā sastādījuši 4,66 miljonus eiro.

Ziņu lente
0