Politika

Latvija nav izpildījusi bēgļu izmitināšanas plānu

© Sputnik / Oksana DzadanУчастники шествия в поддержку беженцев в Риге
Участники шествия в поддержку беженцев в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES kvotas nosaka, ka Latvijai divus gadus ik mēnesi jāuzņem aptuveni 30 patvēruma meklētāji. Valsts iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis informējis, ka pašlaik valsts šo plānu nepilda.

RIGA, 3. mar — Sputnik. Latvijas IeM vadītājs Rihards Kozlovskis paziņojis, ka martā Latvija nevarēs uzņemt ieplānoto bēgļu skaitu, — informē aģentūra LETA. Ministrs atzīmējis, ka abu februārī atbraukušo ģimeņu integrācija norit sekmīgi.
Martā valstī ieradīsies kārtējie patvēruma meklētāji, taču to precīzs skaits pagaidām nav zināms, intervijā telekanālam LNT pastāstīja Kozlovskis. Saskaņā ar plānu, martā Latvijā ir jāizmitina aptuveni 30 cilvēki, taču ministrs atzinis, ka izpildīt plānu neizdosies.

Stāstot par bēgļiem, kas Latvijā izmitināti februārī, ministrs uzsvēra, ka adaptācija norit sekmīgi – abas ģimenes aktīvi mācās latviešu valodu.

Не от нашего имени! - демонстрация против приема беженцев - Sputnik Latvija
Iedzīvotāji baidās no bēgļiem vairāk nekā no teroristu uzbrukumiem un kara
Ģimeņu sociāli ekonomiskā integrācija sāksies vēlāk, kad viņi saņems bēgļu statusu. Ieceltie mentori atbalstīs bēglus, piemēram, palīdzēs iekārtoties darbā.

Rihards Kozlovskis pauda viedokli, ka Latvija nevēlas atlikt bēgļu uzņemšanas plāna izpildi līdz pēdējam brīdim, taču tas esot atkarīgs ne tikai no Latvijas puses, bet arī no sadarbības ar pašiem patvēruma meklētājiem, kā arī Grieķiju un Itāliju.

Uz jautājumu par to, vai Baltijas valstis nekļūs bēgļiem par iespējamu tranzīta punktu ceļā uz Eiropu, ministrs atbildējis, ka sarunas par iespējamo krīzi pagaidām būtu pāragras. Pie tam viņš piezīmējis, ka iekšējās drošības dienesti ņem vērā nelegālo migrantu skaita pieaugumu.

Līdz ar to Latvijai ir jāuzlabo robežas apsardze saskaņā ar plānu, kas izstrādāts līdz 2019. gadam. Ministrs piebilda, ka šim nolūkam būšot nepieciešami papildu līdzekļi.

Мигранты ожидают регистрации в Берлине - Sputnik Latvija
Kultūras ministre cer uz bēgļu vēlmi iesaistīties valsts dzīvē
Kā jau ziņojām, bēgļi nevēlas dodies uz Latviju — iespējams, viņi par to neko nav dzirdējuši, vai, gluži otrādi, ir pārāk labi informēti par to, kas viņus šeit sagaida. Arī lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju par migrantu skaita pieaugumu nepriecājas. Valdība izvirza noteiktas prasības par to, kādi patvēruma meklētāji varētu tik izmitināti mūsu valstī – priekšroka tiek dota ģimenēm.

Saskaņā ar ES kvotām, divu gadu laikā Latvijai ir jāuzņem 776 bēgļi.

Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs, komentējot migrācijas krīzi Eiropas Savienībā, piezīmējis, ka ES imigrācijas politika ir cietusi krahu. Viņš norāda, ka Eiropa vairs nekontrolē bēgļu plūsmu un to esot iespējams dēvēt tikai par humanitāro katastrofu.

Ziņu lente
0