Politika

Latvijas Nepilsoņu kongress: spriedums Koptelovam ir absurds un cietsirdīgs

© Sputnik / Табылды Кадырбеков / Pāriet pie mediju bankasИсправительные колонии
Исправительные колонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Organizācija uzskata, ka valsts regresē: vārda brīvības vietā stājas citādi domājošo vajāšana pat joka dēļ; nacionālās līdztiesības vietā – etniskā diskriminācija.

RĪGA, 2.маr — Sputnik. Latvijas Nepilsoņu kongress pauž dziļu sašutumu par skarbo tiesas spriedumu valsts iedzīvotāja Maksima Koptelova lietā, kurš internetā vācis parakstus par Latvijas pievienošanos Krievijai, stāstīja sabiedriskās organizācijas preses dienests.

"Nožēlojam, ka Latvija regresē: vārda brīvības vietā stājas citādi domājošo vajāšana pat joka dēļ; nacionālo līdztiesību, lai arī tā būtu tikai vārdos deklarēta,  nomaina normatīvajos aktos ierakstīta un reāla etniskā  diskriminācija. Cilvēkam, kurš sastādījis petīciju par brīvprātīgu pievienošanos Krievijai, piespriesta brīvības atņemšana uz sešiem mēnešiem, lai arī tekstā bija norādīts, ka tas ir joks," — teica preses dienestā.

Organizācijas pārstāvji uzskata, ka šāds lēmums uzskatāmi demonstrē, ka demokrātija un vārda brīvība Latvijā šobrīd pastāv tikai izredzētajiem, bet krievi un krievvalodīgie iedzīvotāji tiek uzskatīti par izstumtajiem, kuru cilvēktiesību pārkāpumu ir pieļaujami.

Максим Коптелов - Sputnik Latvija
Maksims Koptelovs: joks, nevis aicinājums gāzt varu

"Uzskatām, ka bezjēdzīgais un skarbais spriedums ir saistīts ar varas iestāžu vēlmi iebiedēt krievvalodīgos Latvijas iedzīvotājus un atņemt viņiem politisko gribu," — skaidro Nepilsoņu Kongresa preses dienests.

Kongress pieprasa pārtraukt Koptelova kriminālvajāšanu.

2014. gada pavasarī Maksims Koptelovs sastādīja petīciju, kurā norādīja, ka Latvijas Republikas iedzīvotājiem pavērsies lielas attīstības perspektīvas, "daudz lielākas nekā atrodoties Eiropas Savienībā", ka algu, pensiju un pabalstu līmenis būs izdevīgāks, ja Latvija tiks iekļauta Krievijas Federācijas sastāvā. Noslēgumā tika piezīmēts, ka tas ir joks. Petīciju parakstījuši vairāk nekā 7000 cilvēki.

Par šo petīciju Latvijas Drošības policija ierosināja krimināllietu. Piektdien, 26.februārī Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa piesprieda Koptelovam sešus mēnešus ilgu cietumsodu.

Latvijā dzīvo 2 miljoni cilvēki, no kuriem aptuveni 250 tūkstoši ir saņēmuši nepilsoņa statusu. Tie ir republikas pastāvīgie iedzīvotāji ar ierobežotām tiesībām. Lielākā daļa nepilsoņu ir krievvalodīgie. Nepilsoņu kongress ir sabiedriskā organizācija, kas nodarbojas ar šo personu un krievvalodīgo iedzīvotāju tiesību aizsardzību.

Ziņu lente
0