Latvijā sācies pūču laiks – mežos dzirdama to ūjināšana

© Sputnik / Alexey Danichev / Pāriet pie mediju bankasСова неясыть
Сова неясыть - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ornitologi aicina interesentus paklausīties pūču "serenādes" – ūjināšana atstās neaizmirstamus iespaidus.

RĪGA, 29. feb — Sputnik. Latvijas Ornitoloģijas biedrība sāk ekskursiju ciklu, kas dāvās iespēju tuvāk iepazīties ar pūču dzimtu, un paklausīties ūpja kliedzienus, kas dažkārt asinīm liek stingt dzīslās. To intervijā Latvijas radio 4 pastāstīja ornitologs Ruslans Matrozis.

"Ūpis, — speciālists atzīmē, — biežāk sastopams lielu ezeru, pilsētu vai atkritumu izgāztuvju rajonā, kur viņam ir vienkāršāk atrast iztiku cauru gadu. Savukārt citu sugu putni, piemēram, Urālu pūce mīt tikai mežos un no cilvēkiem izvairās."

"Taču mūsu ierastā pelēkā pūce dzīvo visur – gan ciematos, gan pilsētās, gan arī galvaspilsētā," – stāsta ornitologs.

"Pilsētā pūcei ir svarīgi atrast iztiku – dažādus grauzējus. Rīgā, it īpaši parkos to ir papilnam – tās rok alas zem lapām, tāpēc pūcēm pārtikas pietiek," — paskaidroja Matrozis.

"Pūču ekskursijas", "Ūpja stāsti", pārgājieni — martā Ornitoloģijas biedrība piedāvā  dažādus tematiskos pasākumus.

Īpaši Ruslans Matrozis uzsvēra, kādu iespaidu atstāj pārgājieni naktīs – tikai retais uzdrošināsies doties pastaigā vienatnē.

"Dažkārt ūpis ūjina tā, ka kliedzieni ir dzirdami vairāku kilometru attālumā. Pieejot tuvāk, iespaids ir neaizmirstams, īpaši naksnīgi klusajā mežā. Tas paliek atmiņā uz visu mūžu," — piezīmē ornitologs.

Tātad visi adrenalīna cienitāji var droši doties naksnīgās pastaigās – klausīties pūču "serenādes".

Uzskati par pūču viedību, visticamāk, ir pārspīlēti. Matrozis stāsta, ka tie saistīti ar putna uzvedību un ārieni – paskat vien, cik nekustīgi sēž pūce. Ārēji tā šķiet ļoti mierīga.

"Ja bērni atrod ievainotas pūces vai putnēnus, atnes mājās un tur būrī, putni uzvedas ļoti mierīgi – pavisam citādi nekā citu sugu putni, kas sāk uztraukties un sisties pret restītēm. Ārēju mieru cilvēki bieži vien uzskata par gudrības pazīmi," – stāsta Matrozis.

Mūsu valstī pastāvīgi mīt septiņu sugu pūces, vēl piecu sugu pārstāvji ir sastopami migrācijas laikā. Latvijā ir sastopams arī lielais ūpis, kura spārnu platums sasniedz pat divus metrus, un mazais apodziņš – tā spārnu vēziens ir tikai 35 centimetri.

Ziņu lente
0