Politika

Ropažu mērs: "cietums" nelegāļiem ir jāceļ pie austrumu robežas

© REUTERS / Michaela RehleОдежда беженцев на заборе в лагере
Одежда беженцев на заборе в лагере - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ropažu novada domes priekšsēdētājs Zigurds Blaus uzskata, ka Muceniekos jau ir liels skaits patvēruma meklētāju. Tādai iestādei īstā vieta būtu uz austrumu robežas, jo tieši no turienes Latvijas teritorijā iekļūst nelegālie imigranti.

RĪGA, 25. feb — Sputnik. Ropažu novada domes priekšsēdētājs Zigurds Blaus uzskata, ka jauno slēgta tipa iestādi nelegālajiem robežpārkāpējiem vajadzētu celt nevis Muceniekos, bet gan pie austrumu robežas. Intervijā aģentūrai LETA Ropažu novada domes priekšsēdētājs norādīja, ka Muceniekos jau koncentrēts liels skaits patvēruma meklētāju.

Lai arī viņa rīcībā nav informācijas par to, ka centrā "Mucenieki" izvietotie migranti būtu traucējuši vietējo iedzīvotāju mieru, neviens neizrāda sajūsmu par šādiem kaimiņiem.

"Vietējiem iedzīvotājiem esot iebildumi tikai pret nelegāļu slēgtā tipa "cietuma" celtniecību," – paziņoja Blaus.

"Man liekas, ka jauno slēgta tipa iestādi nelegālajiem robežpārkāpējiem, ko vietējie mēdz dēvēt par "cietumu", vajadzētu būvēt nevis Muceniekos, kur jau tāpat ir diezgan problēmu, bet austrumu robežas tuvumā," – uzskata Ropažu mērs.

Протесты против внесения изменений в законе об образовании - Sputnik Latvija
Der Standart: valodas jautājums Latvijā dzīvojošos sašķeļ, bēgļi - satuvina
Viņš norāda, ka tas būtu tikai taisnīgi, jo "bez peļņas kāro vietējo atbalsta nelegāļi nevarētu tik viegli un tik lielā daudzumā šķērsot austrumu robežu."
Muceniekos ir tikai 600 iedzīvotāji, un būs sarežģīti uzņemt šeit vēl 500 patvēruma meklētājus. Ropažu novada mērs pauda viedokli par to, ka, iespējams, nevajadzētu izmitināt visus patvēruma meklētājus vienuviet, kur nav ne brīvu dzīvokļu, ne darba vietu.

Blaus atgādināja, ka bēgļiem paredzētais centrs Muceniekos tika atklāts pirms 20 gadiem. Tolaik neviens nevarēja paredzēt, ka Latvijā ieradīsies tik liels skaits patvēruma meklētāju.

Mucenieku iedzīvotāji: mēs esam izmisumā!

Pērnā gada rudenī, kad par "cietuma" celtniecību vēl nekas nebija zināms, ciemata iedzīvotāji jau vāca parakstus, protestējot pret bēgļiem paredzētā centra paplašināšanu.
Tagad izrādās, ka ciematā būs arī "cietums", un Mucenieku iedzīvotāji raksta atklātu protesta vēstuli valdībai. Tajā teikts: "Mēs, Mucenieku iedzīvotāji, esam izmisumā!

Мигранты в очереди на поезд - Sputnik Latvija
Kozlovskis: migrantus, kas Eiropas Savienībā meklē labāku dzīvi, vajadzētu sūtīt mājās
Mums paša ciemata centrā būvēs cietumu 84 nelegālajiem imigrantiem. Mums jau ir patvēruma meklētāju centrs 250 cilvēkiem arī ciemata centrā, un blakus vēl tiks uzcelta māja bēgļiem – 150 cilvēkiem. Ēkas, ko plāno pārbūvēt, lai ierīkotu cietumu, atrodas vien 30 metru (!!!) no dzīvojamās mājas!"

Portāls Vesti.lv ziņo, ka Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis ir paskaidrojis: "Tā būs slēgta tipa iestāde ar ierobežotu teritoriju un iežogotu pastaigu laukumu. Ārzemnieki tiks turēti centra telpās, un ārpus tā viņi tiks izvesti tikai apsardzes pavadībā. Apsardze būs nodrošināta diennakts režīmā."

Ministra padomniece Daiga Holma, komentējot situāciju, mierināja iedzīvotājus un skaidroja, ka "cietums" nebūs  gluži cietums.

"Tas nebūs klasisks cietums ar dzeloņdrātīm un sargtorņiem. Ārzemnieki tajā mitināsies simpātiskos dzīvoklīšos, bet brīvi staigāt viņi tiešām nevarēs. Speciāls centrs aizturētajiem ārzemniekiem nepieciešams, jo Daugavpilī esošo pārpilda zaļās robežas nelegālie šķērsotāji – vjetnamieši, afgāņi."

Taču Mucenieku iedzīvotāji ir neizpratnē par to, kāpēc viņu ciematā būtu jāatrodas arī "aizturētajiem ārzemniekiem" paredzētai iestādei.

Ziņu lente
0