Zilās degvielas darīšanās: Latvijas Gāze ir gatava tiesāties ar valsti

© Sputnik / Ilya Pitalev / Pāriet pie mediju bankasМагистральный газопровод
Магистральный газопровод - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aigars Kalvītis informē: gadījumā, ja kompānija cietīs zaudējumus pēc gāzes monopola zaudēšanas, tā piedzīs kompensāciju no LR. Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens uzskata, ka uzņēmums, ko LG izveidos gāzes pārvades un uzglabāšanas vajadzībām, būtu jāpārdod valstij.

RĪGA, 12. feb — Sputnik. Ja AS "Latvijas Gāze" (LG) radīsies zaudējumi Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtā likuma par gāzes tirgus atvēršanu un LG sadalīšanu darbības rezultātā, uzņēmums vērsīsies pret Latviju tiesā. Par to portālam DB.lv pastāstīja LG valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

"Ja mums būs zaudējumi, tad mēs tos piedzīsim," — paziņoja Kalvītis.

Uzņēmums vērsīsies starptautiskajā arbitrāžā, lai piedzītu zaudējumus no valsts. Pašlaik uzņēmums vēl nav noformulējis savu viedokli šajā jautājumā.

Компания Дзинтарс - Sputnik Latvija
Tagad mums atslēgs gāzi: Dzintars atkal ir parādā LG

Saeima ceturtdien, 11.februārī, jaunā Ministru kabineta apstiprināšanas priekšvakarā, galīgajā lasījumā pieņēma Enerģētikas likuma grozījumus. Uzņēmumam Latvijas gāze jau pašlaik ir uzlikts pienākums nodrošināt trešajām personām pieeju gāzes sadales sistēmai. Savukārt no 2017. gada aprīļa mājsaimniecībām tiek sniegta iespēja izvēlēties gāzes piegadātāju un saņemt gāzi par regulatora noteiktajām likmēm.

Uzņēmumam būs tiesības sākt gāzes tirdzniecību, ja tas būs iekļauts dabasgāzes tirgotāju reģistrā. Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem, gāzes cenu tagad noteiks tirgus dalībnieki pārrunu ceļā.

Enerģētikas likuma grozījumi paredz noteikumus, ar kādiem tiks atvērts Latvijas dabasgāzes tirgus un veikta uzņēmuma Latvijas gāze sadalīšana.

Ekonomikas ministrs par gāzes tirgus atvēršanu

Latvijas jaunais ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, komentējot ceturtdien apstiprinātos grozījumus, paziņoja, ka plāno iepazīties ar Lietuvas un Igaunijas pieredzi – šajās valstīs gāzes tirgus jau ir atvērts. Sarunā ar aģentūru BNS viņš paziņoja, ka Baltijas valstīm vajadzētu izstrādāt kopīgu gāzes tirgus stratēģiju. Pēc ministra domām, valsts varētu iegādāties no LG nodalīto uzņēmumu, kas strādās gāzes pārvades un uzglabāšanas jomā.

Ašeradens uzsvēra, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuve ir svarīgs šo valstu gāzes tirgus faktors. Tas jāņem vērā, veidojot efektīvu gāzes tirgu Baltijas valstīs.
Enerģētikas ministrs uzsvēra: no 2017. gada aprīļa gāzes tirgus Latvijā būs atvērts.

Uzņēmumam Latvijas Gāze līdz 2017.gada 3.aprīlim ir jāizveido juridiski neatkarīgs uzņēmums, kas nodrošinās dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas pakalpojumus. Šī uzņēmuma pārziņā atradīsies gāzes pārvades sistēmas, pazemes krātuve Inčukalnā (īpašumā vai daļējā lietošanā), kā arī dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas licences.
Līdz 2017.gada 31.decembrim dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmums ir jānodod jaunajam īpasniekam, kas nekādā veidā nav saistīts ar patreizējiem LG akcionāriem.

Ašeradens uzskata, ka valstij vajadzētu iegādāties šo uzņēmumum.

Ziņu lente
0