Politika

Kučinskis akceptē "Vienotības" izvirzītos ministru kandidātus

© AFP 2023 / Ilmars ZnotinsМарис Кучинскис
Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Partija "Vienotība" virza sešus pretendentus uz trim vakantajiem posteņiem valdībā. Pirmdien tika apstiprinātas galīgās kandidatūras. ĀM un IeM joprojām vadīs Kozlovskis un Rinkēvičs.

RĪGA — 2.feb, Sputnik. Ministru prezidenta amata kandidāts Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) konceptuāli akceptēja "Vienotības" izvirzītos kandidātus ekonomikas, labklājības un izglītības un zinātnes ministru posteņiem, ziņo aģentūra LETA. Pie tam tika atzīmēts, ka vēl gaidāmas pārrunas ar ministru amatu pretendentiem par turpmākajiem uzdevumiem.

Izglītības un zinātnes ministru postenim partija "Vienotība" ir izvirzījusi Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītāju Kārli Šadurski, ekonomikas ministra amatam — Finanšu ministrijas parlamentāro sekretāru Arvilu Ašeradenu, bet labklājības ministra posteni partija vēlas piešķirt pašreizējam finanšu ministram Jānim Reiram.

Uz šiem posteņiem partija piedāvā arī Saeimas deputātu Inta Dāldera, Viktora Valaiņa un Ilzes Viņķeles kandidatūras.

Iekšlietu ministra pienākumus jaunajā valdībā turpinās pildīt Rihards Kozlovskis, bet ārlietu ministra posteni, tāpat kā agrāk, ieņems Edgars Rinkēvičs.

Atzīmēsim, ka Šadurskis ieņēma izglītības un zinātnes ministra posteni Eināra Repšes valdībā no 2002.gada novembra līdz 2004.gada martam. Viņš ir ieguvis matemātikas doktora grādu Latvijas Universitātē. Kārlis Šadurskis ir vairāku Saeimas sasaukumu deputāts, bijis Eiropas Parlamenta deputāts. Pašlaik viņš ir Rīgas Tehniskās universitātes profesors.

Šadurskis paziņoja: ja viņš tiks apstiprināts izglītības ministra postenī, skolotāju darba apmaksas jaunā sistēma tiks izstrādāta trīs mēnešu laikā. Viņš ir pārliecināts par to, ka pedagogu minimālajai darba algai ir jābūt ievērojami lielākai nekā tā ir pašlaik. Šadurskis ir gatavs veikt reformas, kuru mērķis ir moderna skolu tīkla izveide.

Saeima - Sputnik Latvija
"Vienotība" izvirza kandidātus ministru posteņiem

Jautājumā par divvalodu izglītības sistēmu politiķis atzīmēja, ka jātiecas pie vienota izglītības standarta, taču arī divvalodu sistēmai pagaidām ir nākotne, un ir jāsniedz iespēja mazākumtautību pārstāvjiem apgūt savu literatūru un kultūru dzimtajā valodā.

Ekonomikas ministra amatam "Vienotības" virzītais Arvils Ašeradens, Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs, "agrākajā dzīvē" bijis avīžu "Atmoda" un "Diena" komercdirektors. Darba gaitas sācis kā fotoreportieris, vēlāk ieņēmis aģentūras "Latinform" fotohronikas galvenā redaktora vietnieka amatu. Vēlāk Ašeradens privatizēja un pārdeva avīzi "Diena" un drīz vien uzsāka politisko karjeru; pildījis Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāra pienākumus. Pēc izglītības Ašeradens ir ģeogrāfs – cik zināms, viņš ir studējis Latvijas Valsts universitātes Ģeogrāfijas fakultātē.

Jānis Reirs, pēc izglītības ekonomists, kopš 2014.gada ieņem finanšu ministra posteni. Politikā strādā vairāk nekā 10 gadus, viens no partijas "Jaunais laiks" dibinātājiem. Agrāk strādājis privātajā un banku sektorā. Četrus gadus vadījis Saeimas Budžeta un finanšu komisiju.

Jau agrāk ziņojām, ka partija "Vienotība" ir piekritusi jaunajā valdībā ieņemt piecus ministru posteņus, kā arī vicepremjera amatu. Māris Kučinskis to piedāvāja iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim, taču "Vienotība" uzskata, ka šis amats jāpilda ekonomikas ministram.

Zaļo un Zemnieku savienību jaunajā valdībā, iespējams, pārstāvēs seši politiķi: premjerministrs Māris Kučinskis, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, veselības aizsardzības ministrs Guntis Belēvičs, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, kā arī satiksmes ministrs Uldis Augulis.

Partija "Visu Latvijai! – Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" saglabās vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra (Kaspars Gerhards), tieslietu ministra (Dzintars Rasnačs) un kultūras ministra (Dace Melbārde) posteņus. Nacionālā Apvienība saglabās arī Saeimas priekšsēdētāja posteni.
Agrāk Ministru prezidenta kandidāts Māris Kučinskis paziņoja, ka balsojums par jaunās valdības apstiprināšanu var notikt 11.februārī.

 

Ziņu lente
0