Politiķis: Baltijā vērojama krievvalodīgo mediju totāla likvidācija

© Sputnik / Alexey Filippov / Pāriet pie mediju bankasЛоготип международного информационного бренда Sputnik
Логотип международного информационного бренда Sputnik - Sputnik Latvija, 1920, 04.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija neko neatbild jautājumā par Sputnik un Baltnews autoru aizturēšanu, tāpēc Maskava secina, ka krimināllietas ir politiski motivētas, konstatēja Krievijas pastāvīgā pārstāvja EDSO vietnieks Maksims Bujakevičs.
RĪGA, 4. maijs — Sputnik. Maskava necer, ka krievvalodīgo mediju stāvoklis Baltijas valstīs uzlabosies – vērojama totāla informatīvās telpas tīrīšana sarunā ar RIA Novosti konstatēja Krievijas pastāvīgā pārstāvja EDSO vietnieks Maksims Bujakevičs. Maskava centīsies panākt EDSO pārstāvja mediju brīvības jautājumos konsekventu publisku reakciju par krievvalodīgo mediju vajāšanu ārvalstīs.
2020. gada janvārī Valsts drošības dienests sāka kriminālprocesu par Eiropas sankciju režīma iespējamu pārkāpumu. Par to Krimināllikuma 84. panta 1. daļa paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem. 2020. gada decembrī specdienests pārmeklēja un nopratināja septiņus portālu Sputnik un Baltnews ārštata autorus. Aprīlī VDD izsauca vēl piecus minēto portālu ārštata autorus uz nopratināšanu.
Latvijas varas vajātie žurnālisti vēršas pie ANO ģenerālsekretāra - Sputnik Latvija, 1920, 03.05.2021
Video
Latvijas varas vajātie žurnālisti vēršas pie ANO ģenerālsekretāra
VDD ieskatā sadarbība ar Sputnik un Baltnews ir nelikumīga, jo tās ir mediju holdinga "Rossija segodņa" struktūras, ko vada ES sankciju sarakstā iekļautais Dmitrijs Kiseļovs. Taču apsūdzības ir absurdas, uzsver Krievija, jo sankcijas pret Kiseļovu ir individuālas, tās nav iespējams attiecināt uz visu holdingu.
Maksims Bujakevičs paskaidroja, ka Rīga nesniedz informāciju pūc būtības jautājumā par Baltnews un Sputnik.
"Viņi stāsta, ka izsaukšana (žurnālistu izsaukšana uz nopratināšanu – red.) notiek saskaņā ar likumu, ņemot vērā ierosinātās krimināllietas jautājumos, kas skar nacionālo drošību un Satversmes aizsardzību. Neko konkrētu nesaka, tāpēc mēs secinām, ka lietas ir politiski motivētas," teica politiķis.
Bujakevičs uzsvēra, ka lielākajā daļā ES valstu pret D.Kiseļovu ieviestās individuālās sankcijas netiek attiecinātas uz viņa vadītajiem medijiem.
"Droši vien tāpēc, ka pārējie biedri saprot, ka tas ir absurds: nevar pielietot individuālās sankcijas pret mediju aktīviem un žurnālistiem, kuri nodarbojas ar profesionālo darbību," teica Bujakevičs.
"Tā kā latvieši un igauņi nevar izskaidrot savas darbības, viņi izmanto šādu skaidrojumu. No savas puses mēs ziņojam, ka neceram uz situācijas uzlabošanos Baltijas valstīs, jo ir skaidrs, kas tuvojas – totāla krievvalodīgo mediju resursu tīrīšana," piebilda diplomāts.
Эмблема СГБ Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 29.04.2021
Par sankcijām un propagandu: kā Sputnik autors gāja uz nopratināšanu VDD
Viņš atzīmēja, ka pēc sankcijām pret Krievijas mediju resursiem Baltijā vērojams to popularitātes pieaugums.
"Tas pats Sputnik domēns Latvijā pēc slēgšanas saņēma divkārt vairāk unikālu lietotāju. Tomēr tas nemazina fiziskas izrēķināšanās draudus žurnālistiem, kuri tur strādā un pret kuriem tagad ierosinātas krimināllietas," teica Bujakevičs.
Viņš piezīmēja, ka Krievijas delegācija turpinās EDSO apspriest jautājumu par Krievijas mediju vajāšanu Baltijā, kā arī Francijā un Vācijā.
"Mēs turpināsim vērīgi kontrolēt Krievijas mediju aizsardzības jautājumu kontroli tur, kur viņu tiesības tiek apspiestas, un neļausim noklusēt šos jautājumus starptautiskos laukumos. Turpināsim darbu, lai panāktu EDSO pārstāvja mediju brīvības jautājumos konsekventu publisku reakciju par šiem faktiem," uzsvēra Bujakevičs.
Ziņu lente
0