Gasparjans: Baltija saprata, ka Maskava izraidīs tās diplomātus

© SputnikПолитический эксперт, журналист Армен Гаспарян
Политический эксперт, журналист Армен Гаспарян - Sputnik Latvija, 1920, 29.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uz Viļņu neviens nezvanīja un nelūdza atbalstīt čehus un izraidīt KF vēstniecības darbiniekus, viņi visu darīja patstāvīgi. Tagad Maskavas atbildei nevajadzētu radīt nekādu pārsteigumu, paziņoja Armens Gasparjans, komentējot lēmumu par Baltijas diplomātu izraidīšanu.
RĪGA, 29. aprīlis – Sputnik. Krievija atbildes pasākumam izraida Baltijas valstu un Slovākijas vēstniecību darbiniekus. 28. aprīļa rītā diplomātisko misiju pārstāvji tika izsaukti ierasties Krievijas ĀM, kur viņiem izteikts protests sakarā ar Krievijas diplomātu nepamatoto un provokatīvo izraidīšanu aizvadītajā nedēļā. Maskava pieprasīja, lai divi Lietuvas vēstniecības darbinieki, kā arī pa vienam darbiniekam no Latvijas un Igaunijas vēstniecībām pamestu Krievijas teritoriju septiņu dienu laikā. Trīs Slovākijas vēstniecības darbinieki Maskavā izsludināti par persona non grata. Viņiem noteikts pamest Krievijas teritoriju līdz 2021. gada 5. maijam.
Здание министерства иностранных дел РФ в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 28.04.2021
Politika
Krievija izraidīs septiņus Slovākijas un Baltijas valstu vēstniecību darbiniekus
Ziņai par Lietuvas diplomātu izraidīšanu nevajadzētu radīt nekādu pārsteigumu, konstatēja politologs un publicists Armens Gasparjans intervijā Sputnik Lietuva.
"Tas viss bija skaidrs: Viļņa, tāpat kā Rīga ar Tallinu, steigšus sekoja tā saucamās čehu politikas fārvaterā, izraidīja Krievijas diplomātus, apliecinot solidaritāti. Taču ir acīmredzams, ka būs kaut kāda atbilde no Maskavas puses. Arī Maskava jau iepriekš paziņoja, ka simetriskas atbildes vairs nebūs, drīzāk runa var būt par asimetriskām atbildēm, un Čehija uz sava piemēra pārliecinājās, ka Maskava nejoko," teica Gasparjans.
Acīmredzot, Prāgas pieredze nelika Latvijai, Lietuvai un Igaunijai nelika padomāt un aptvert, ka šajā gadījumā nevajag vairot spriedzi, viņš piebilda.
"Pasteidzās un tagad saņem absolūti simetrisku no šī viedokļa atbildi. Ir jāsaprot, tas taču nav nekāds pasūtījums, neviens nezvanīja Viļņai, sak "jūs tur ātrāk atbalstiet čehus, kā tad viņi bez jums". Nē. Viņi to visu izdarīja patstāvīgi. Loģiski, ka viņi saņēma atbildi no Maskavas," teica Gasparjans.
Viņš piebilda, ka, protams, gribētos, lai šis gadījums mazliet atvēsinātu Lietuvas, Latvijas un Igaunijas valdības un tās sāktu savaldīt savu vēlmi kaut kā iedzelt Krievijai, jo tas nekad ne pie kā laba nav novedis.
"Maskava ne vienu vien reizi ir norādījusi, ka vēlas labas kaimiņattiecības, it īpaši ar bijušajām PSRS republikām. Viļņa īstenoja savu pašas politiku, tā likumsakarīgi novedusi pie tāda veida rezultātiem," secināja publicists.
Ziņu lente
0