Galvenais – lai kaimiņa govs nosprāgtu: eksperts par Lietuvas skaudību par BelAES

© SputnikПрезидент фонда "Основание" Алексей Анпилогов
Президент фонда Основание Алексей Анпилогов  - Sputnik Latvija, 1920, 16.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas pretenzijām pret Baltkrievijas AES nav nekā kopēja ar realitāti: tā ir pretrunīga, nekonsekventa un absolūti politizēta pozīcija.

RĪGA, 16. marts – Sputnik. Baltkrievijas atomelektrostacijas drošība ir pieaugusi, savā provizoriskajā atskaitē pastāstīja Eiropas Kodoldrošības jomas regulatoru grupas (ENSREG) eksperti. Sputnik Lietuva informēja, ka slēdzieni izdarīti, ņemot vērā ekspertu grupas rīcībā esošo informāciju, kā arī objekta apmeklējumā saņemtos datus.

Ekspertu pārskats apstiprināja: Lietuvas pretenzijas pret Baltkrievijas AES drošību, ko vairākkārt novērtējuši kompetenti speciālisti, ir nepamatotas, sarunā ar Sputnik Latvija konstatēja Zinātnisko pētījumu un pilsonisko iniciatīvu attīstības fonda "Osnovanije" prezidents, eksperts kodolenerģētikas jautājumos Aleksejs Anpilogovs.

Электрическая подстанция - Sputnik Latvija, 1920, 26.12.2020
Viedoklis
Principa lieta. Cik Baltijai izmaksās "neatkarība" no Krievijas

"Lietuvas politiskie apgalvojumi par BelAES drošības pakāpi vien vārgi, dažkārt pat vispār neatbilst tam apstiprināšanas procedūru, dokumentācijas, pārbaužu apjomam, kas notikušas BelAES. Gan IAEA, gan Eiropas Savienība, gan Espoo Konvencijas locekļi ļāvuši stacijai strādāt, turklāt ne vienu vien reizi, un tikai Lietuvai ir pretenzijas," atgādināja Anpilogovs.

Viņš konstatēja, ka faktiski pretenzijas ir politiskas un saistītas ar to, ka vajag pašmāju vēlētājiem paskaidrot, kāpēc Lietuva brīvprātīgi atteikusies no atomenerģētikas pēc PSRS sabrukuma.

"Elite piespieda valsti importēt elektroenerģiju. Kad parādījās iespēja nomainīt vecā tipa reaktorus Ingnalinas AES, pat tad Lietuva neizvēlējās šo ceļu un slēdza AES, bet pēc tam izvērsa kampaņu, lai aizliegtu Visaginas AES būvdarbus," norādīja eksperts.

Anpilogovs atzinās, ka Viļņas izturēšanās viņam atgādina anekdoti par vīru, kurš sapņoja – kaut kaimiņam govs nosprāgtu.

"Šis mēģinājums lemt nosprāgšanai baltkrievu kaimiņa govi izskatās smieklīgi. BelAES nenomirs, to papildinās otrs energobloks, un tā kļūs par nopietnu faktoru Baltkrievijas enerģētikā. Tomēr Lietuva nebeidz sapņot," pasmaidīja eksperts.

Sputnik sarunbiedrs pastāštīja, ka tādi paši energobloki, kādus saņēmusi BelAES, tiek uzstādīti visā KF Eiropas teritorijā: Kurskas AES, Novovoroņežskas, Ļeņingradas AES, un faktiski šīs stacijas ne ar ko neatšķiras no BelAES.

"Ja Lietuva izpūtīs sižetu par visu Krievijā vai PSRS montēto reaktoru boikotu, jautājums mainīsies. Tādi reaktori stāv Čehijā, Ungārijā, Bulgārijā, pie tam tie ir iepriekšējās paaudzes reaktori, ar mazāku drošības sistēmu skaitu. Tie stāv pat Somijā, kurp Baltija vilka zemūdens kabeļus, lai saņemtu elektroenerģiju. Lietuva jau ir nonākusi muļķīgā stāvoklī un var novest to līdz absurdam, ja tās pretenzijas attieksies uz visām Eiropas stacijām. Bet, ja pretenziju nav, kāds tam iemesls? Reaktori taču ir tādi paši," sprieda Anpilogovs.

Tātad Lietuvas viedoklis ir pretrunīgs, nekonsekvents un absolūti politizēts, uzsvēra speciālists.

"Tam nav nekāda sakara ne ar tehniku, ne drošību, ne atomenerģiju. Tā vienkārši ir skaudība par kaimiņu, kurš atrisinājis problēmas savā enerģētikā. Baltkrievijai šajā nozarē bija grūtības, bet tagad valsts gūs milzīgu ekonomisko priekšrocību pār Lietuvu un izmantos to," secināja eksperts.

Белорусская АЭС, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 15.12.2020
ES misija uzsākusi Baltkrievijas atomelektrostacijas pārbaudi

2016.-2018. gg. Minska brīvprātīgi organizēja BelAES stresa testus pēc ES metodikas. Pārbaudes neuzrādīja drošības deficītu. ENSREG eksperti plāno vēlreiz apmeklēt BelAES šī gada maijā vai jūnijā.

Lietuva jau kopš BelAES būvdarbu sākuma izvērsa kampaņu pret to un apgalvoja, ka stacija nav droša. Viļņa atzina AES par nacionālo draudu faktoru, aicināja kaimiņus boikotēt baltkrievu enerģiju un pati apturēja tās pieņemšanu.

Pirmā atomelektrostacija Baltkrievijā ir lielākais Maskavas un Minskas kopprojekts kodolenerģētikas jomā. Stacija ar diviem reaktoriem VVER-1200 ar kopējo plānoto jaudu 2400 MW apjomā tiek būvēta pēc Krievijas mūsdienīgā 3+ paaudzes projekta un atbilst starptautiskajām normām un IAEA drošības rekomendācijām. Pirmais BelAES bloks tika iekļauts nacionālajā energosistēmā pērnā gada novembrī.

Лишь бы соседская корова сдохла: Анпилогов о зависти Литвы к БелАЭС
Ziņu lente
0