Visa tirdzniecība ir saistīta ar Krieviju: eksperts pasmējās par Baltijas dalību ES

© SputnikВладимир Оленченко - старший научный сотрудник Центра европейских исследований Института мировой экономики и международных отношений Российской Академии Наук
Владимир Оленченко - старший научный сотрудник Центра европейских исследований Института мировой экономики и международных отношений Российской Академии Наук - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas republikas tiecās iestāties ES, lai pēc iespējas ātrāk integrētos, taču Krievija vēl tolaik skaidroja, ka nevajag norobežoties no vēsturisko un ģeogrāfisko saišu potenciāla.

RĪGA, 16. decembris — Sputnik. Pēc Lietuvas Statistikas departamenta informācijas šī gada trijos ceturkšņos Krievija bija Baltijas republikas galvenais eksporta partneris. Kā vēsta Sputnik Lietuva, Lietuvas eksporta īpatsvars Krievijas Federācijā bija 13,3%, Latvijā – 9,4%, Vācijā – 8,2%.

"Kādēļ Baltijas valstīm bija jāiestājas Eiropas Savienībā, ja visa tirdzniecība saistīta ar Krieviju?" ironiski pajautāja Krievijas Zinātņu akadēmijas Pasaules ekonomikas un starptautisko attiecību institūta Starptautisko attiecību centra vecākais zinātniskais darbinieks Vladimirs Oļenčenko intervijā Sputnik Latvija.

Проректор Финансового университета при Правительстве РФ Алексей  Зубец - Sputnik Latvija
Ekonomists: Baltija kļūst par balastu ES bez normālām attiecībām ar Krieviju

Pēc viņa vārdiem, Baltijas republikas tiecās iestāties ES ar lozungu steidzīgi integrēties, bet Krievija jau tolaik skaidroja, ka nevajag norobežoties no vēsturisko un ģeogrāfisko saišu potenciāla.

"Baltijas valstīs pastāv nopietna pretruna starp politisko eliti, kas ieņem Krievijai nedraudzīgu pozīciju, un nacionālo biznesu, kas vēsturiski ir ieinteresēts pierobežas sadarbībā. Elite piedalās dažādās sankcijās un pielieto pret Krieviju vērsto retoriku, bet bizness kā nodokļu maksātājs budžetā ir ieinteresēts ekonomisko sakaru attīstībā," norāda eksperts.

Viņš norādīja, ka Latvija, Lietuva un Igaunija sadarbības jautājumos ar Krieviju demonstrē nopietnu neatbilstību starp politiskajiem paziņojumiem un savas darbības ekonomisko saturu.

"Politiskā elite liekuļo, saprotot Krievijas tirgus nozīmi, vienlaikus tai nepietiek drosmes, lai īstenotu patstāvīgu politiku. Pandēmijas izraisītās krīzes smagajos ekonomiskajos apstākļos tā vietā, lai meklētu sadarbības ceļus, Baltijas valstu varas turpina uzstāties ar Krievijai naidīgiem izlēcieniem," konstatēja Olenčenko.

Baltijas valstis aktīvi pielieto pret Krieviju vērsto retoriku un atbalsta visas iespējamās sankcijas attiecībā uz Krievijas Federāciju. Turklāt Krievijas pārtikas produktu embargo, kas tika ieviests atbildei uz ES ierobežojumiem, sāpīgi skāra Baltijas valstu ekonomiku. Latvija, Lietuva un Igaunija nav spējušas atrast līdzvērtīgas alternatīvas zaudētajam Krievijas noieta tirgum.

Оленченко: что Балтия забыла в ЕС, если вся торговля замкнута на Россию?
Ziņu lente
0