Politologs pastāstīja, ko Lietuva uzdod par bēgļiem no Baltkrievijas

© SputnikПолитолог Александр Асафов
Политолог Александр Асафов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas politiskā retorika izgāzusies — pieprasījuma nav: lielākā daļa baltkrievu dzīvo ierastu dzīvi un negrasās mainīt dzīvesvietu.

RĪGA, 8. decembris — Sputnik. Lietuvas IeM informēja par humāno emigrantu plūsmas samazināšanu no Baltkrievijas, vēsta Sputnik Lietuva. Pēc resora vadītāja pienākumu izpildītājas Ritas Tamašunenes vārdiem, vasaras beigās atļaujas tika izsniegtas vairākas reizes dienā, bet patlaban interesentu skaits samazinājās.

Iedzīvotāju neirotizācija ir tāds process, ar kuru nevar nodarboties bezgalīgi, norāda politologs Aleksandrs Asafovs.

"Ziņu katastrofālā toņa iespaidā cilvēki pakļāvās un nolēmuši pamest Baltkrieviju līdz brīdim, kad tur norims politiskie notikumi. Viņi saprot, ka politiskie procesi turpinās, bet tas neietekmē ekonomiku un viņu darbu, arī vērienīgu protestu principā vairs nav. Viņi saprot, ka tagad lēmums par emigrāciju uz svešu valsti, darba meklēšanu un sadzīves maiņu jau zaudējis savu aktualitāti," skaidro Asafovs Sputnik Latvija.

Pēc viņa vārdiem, tieši tāpēc izsīkusi to cilvēku plūsma, kuri nolēmuši aizbraukt pirmā emocionālā viļņa iespaidā.

"Tie, kurus Lietuva pašlaik uzdod par bēgļiem, ir standarta darba migrantu plūsma. Tā atgriežas pie saviem ierastajiem rādītājiem," paskaidroja viņš Sputnik.

"Retorika par to, ka Lukašenko režīms aizskar daudzus cilvēkus, bet Lietuva ir gatava piešķirt viņiem patvērumu, nav nostrādājusi. Nav pieprasījuma. Lielākā daļa Baltkrievijas biedrības dzīvo ierastu dzīvi un nav iesaistīta politizācijā, cilvēki nodarbojas ar savām lietām un neplāno dzīvesvietas maiņu, neskatoties uz Lietuvas plašo žestu," konstatēja Asafovs.

Jo vairāk laika paies, jo mazāk aktuāla būs šī tēma, norāda politologs.

"Esošais Lietuvas valdības paziņojums ir ne vien fakta konstatēšana, bet arī atgādinājums tam, ka bēgļiem ir iespēja šķērsot robežu. Ņemot vērā ierobežojumus, kas saistīti ar koronavīrusu, šis paziņojums ir drīzāk deklaratīvs. Tomēr Lietuva šo tēmu neliks mierā un meklēs citus veidus, kā ietekmēt situāciju - no polemiskiem līdz humānajiem," Asafovs secināja.

Экс-кандидат в президенты Беларуси, представитель оппозиции Светлана Тихановская - Sputnik Latvija
Tihanovska oficiāli apliecinājusi, ka ir gatava vadīt Baltkrieviju

Gandrīz uzreiz pēc prezidenta vēlēšanu rezultātu pasludināšanas Baltkrievijā, kurās uzvarēja tagadējais prezidents Aleksandrs Lukašenko, Viļņa pieprasīja sankcijas pret Baltkrievijas ierēdņiem un palīdzību Baltkrievijas opozīcijai, kas sākotnēji pat organizēja sadursmes ar varasiestāžu darbiniekiem.

Dienu pēc vēlēšanām Lietuvā ieradās bijusī prezidenta kandidāte Svetlana Tihanovksa, kura tagad sistemātiski aicina baltkrievus organizēt miermīlīgus protestus un streikus.

Minskā vairākkārt paziņoja, ka protesta akcijas Baltkrievijā tiek koordinētas no ārzemēm. Republikas prezidents Aleksandrs Lukašenko apsūdzēja rietumvalstis par tiešu iejaukšanos situācijā Baltkrievijā, atzīmēja, ka nekārtības sūta ASV, savukārt eiropieši tām "piespēlē". Par valstīm, no kurām tiek koordinētas protesta akcijas, Lukašenko nosauca Poliju, Čehiju, Lietuvu un Ukrainu.

Daudzi eksperti jau vairākkārt konstatējuši, ka Viļņa sistemātiski iejaucas kaimiņvalsts lietās. Lietuvā radīta arī vesela bāze opozīcijas sagatavošanai un suverenitātes graušanai.

Асафов рассказал, кого Литва выдает за беженцев из Беларуси
Ziņu lente
0