Politika

Igaunijas IeM vadītājs pēc ASV vēlēšanu kritizēšanas paziņo par demisiju

© AP Photo / Tanel MeosПредседатель партии EKRE Март Хельме
Председатель партии EKRE Март Хельме - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Svētdien Marts Helme un viņa dēls, finanšu ministrs Martins Helme izteica šaubas par ASV prezidenta vēlēšanu godīgumu.

RĪGA, 9. novembris – Sputnik. Igaunijas IeM vadītājs Marts Helme paziņoja pirmdien, ka atkāpjas no amata pēc kritiskajiem izteicieniem par ASV prezidenta vēlēšanām, kuri izraisīja politisku skandālu Igaunijas sabiedrībā, vēsta Sputnik Lietuva.

Svētdien Marts Helme un viņa dēls, finanšu ministrs Martins Helme TRE-raadio ēterā pauda šaubas par ASV prezidenta vēlēšanu godīgumu. Politiķi paziņoja, ka esošais ASV vadītājs Donalds Tramps zaudējis vēlēšanās falsifikāciju dēļ. Šie izteicieni izraisīja kritikas vilni no republikas vadītāju un vietējo mediju puses. prezidente Kersti Kaljulaida paziņoja, ministri iedragā Igaunijas nacionālo drošību.

Президент Эстонии Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija
Igaunijas vadītāja izkritizēja ministru vārdus par vēlēšanu falsificēšanu ASV

"Skatoties uz šo apmelošanu un meliem, kurus publicē Igaunijas mediji, esmu nolēmis demisionēt. Man ir gana. Es neesmu izdarījis neko, kas radītu draudus Igaunijas drošībai. Es neesmu teicis neko, par ko vēl nebūtu runājuši Amerikas mediji, brīvie Amerikas mediji," citē portāls ERR Helmes paziņojumu parlamenta preses konferencē.

IeM vadītājs piebilda, ka aiziet no ministra amata valdības koalīcijas saglabāšanas interesēs un lai koalīcijā saskaņotais referendums par laulības definējumu varētu no notikt.

"Jūs neaizvērsties man muti, neviens neaizvērs man muti. Nedz premjerministrs, nedz prezidentes, nedz prese," pateica Helme.

Tagad politiķis atgriezīsies parlamentā, tomēr kādā statusā – pagaidām nav skaidrs.

ASV 3. novembrī notika prezidenta vēlēšanas. Kandidāts no Demokrātu partijas Džo Baidens sestdien paziņoja, ka ir ievēlēts ASV prezidenta amatā. Iepriekš Amerikas lielākie mediji paziņoja par Baidena uzvaru vēlēšanu sacīkstēs. Savukārt pašreizējais prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka vēlēšanas vēl ir tālu no savām beigām un ka viņš grasās aizstāvēt savu uzvaru tiesā.

Ziņu lente
0