Eiropas Komisija atgādināja Igaunijai, ka iekasēt maksu par iebraukšanu KF ir prettiesiski

© Фото Vabariigi ValitsusЭстонский пограничный столб
Эстонский пограничный столб - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms kāda laika Tallina ieviesa maksu par vietas rezervēšanu rindā un obligāto gaidīšanas zonas šķērsošanu pirms izbraukšanas ar automobili uz Krieviju.

RĪGA, 1. novembris – Sputnik. Igaunija atkal ir saņēmusi no Eiropas Komisijas atgādinājumu, ka maksa par vietas rezervēšanu rindā un gaidīšanas zonas izmantošanu uz Igaunijas un Krievijas robežas pārkāpj Šengenas Pierobežas kodeksa noteikumus. Igaunijas varasiestādes pretenzijām nepiekrīt, paziņoja piektdien Igaunijas IeM vadītājs Marts Helme, vēsta Sputnik Lietuva.

Eiropas Komisija uzskata, ka Igaunijai ir jāatceļ papildu nosacījumi, kas ir noteikti ārējo sauszemes robežu šķērsošanai pie izbraukšanas no ES. Maksa par vietas rezervēšanu rindā un obligāto gaidīšanas zonas šķērsošanu pirms izbraukšanas ar automobili no Igaunijas uz Krieviju ir spēkā kopš 2011. gada.

Урмас Рейнсалу - министр иностранных дел Эстонии - Sputnik Latvija
Igaunijas ĀM vadītājs neatbalstīja "tūrisma burbuli" ar Sanktpēterburgu

Pēc ministra sacītā, IeM izpētīs Eiropas Komisijas iesūtīto vēstuli, lai tuvāko mēnešu laikā noformulētu savu nostāju šajā jautājumā. Helme atzīmēja, ka strīds ar EK turpinās jau daudzus gadus, un pusēm ir atšķirīgi viedokļi.

"Igaunija pieturas pie viedokļa, ka transportlīdzekļu iebraukšanas organizēšana uz šosejas izvietotajos robežkontroles punktos un rindas uz robežas šķērsošanu, gaidīšanas zonas apkalpošana un maksas iekasēšana par šo pakalpojumu attiecas pie satiksmes organizēšanas un ir transporta nozares pasākumi. Tie nav saistīti ar pierobežas kontroli, patrulēšanu un monitoringu. Tādējādi, Igaunijas ieviestie kārtība un pasākumi neattiecas pie Šengena pierobežas noteikumu regulēšanas nozares un nevar būt pretrunā ar tiem," citē RIA Novosti Helmes paziņojumu Igaunijas medijiem.

Tiek ziņots, ka Eiropas Komisija nosūtīja Igaunijai oficiāli vēstuli 2016. gada maijā un motivēto slēdzienu 2019. gada janvārī. Saņemtā atbilde bijusi neapmierinoša, un lai gan dažas izmaiņas robežas šķērsošanas organizēšanā tika atzīmētas komisijas vizītes laikā uz vietas, tiesiskuma situācija nav mainījusies, uzskata Eiropas Komisijā. Šajā sakarā piektdien Eiropas Komisija nosūtīja Igaunijas varasiestādēm papildu vēstuli ar oficiālu paziņojumu.

Igaunijai ir divi mēneši, lai informētu EK par visiem pasākumiem, kas ir veikti pienācīgai Šengenas Pierobežas kodeksa attiecīgo statūtu izpildīšanai. Pretējā gadījumā Eiropas Komisija var izskatīt iespēju turpināt administratīvo procedūru.

Ziņu lente
0