Lietuvas prezidents aicinājis nepieļaut "nevienlīdzīgu konkurenci" ES enerģijas tirgū

© REUTERS / Ints KalninsПрезидент Литвы Гитанас Науседа
Президент Литвы Гитанас Науседа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas valsts vadītājs kārtējo reizi pievērsis Eiropas valstu uzmanību situācijai ap Baltkrievijas AES.

RĪGA, 19. oktobris – Sputnik. Elektroenerģijas ražotājiem no "trešajām valstīm", kas strādā nevienlīdzīgas konkurences apstākļos, ir jāslēdz piekļuve Eiropas tirgum, uzskata Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz aģentūru TASS.

Линии электропередачи - Sputnik Latvija
"Krievija izrakstīs latviešiem sertifikātus": Lietuvā strīdas par BelAES boikotēšanu

ES valstu un valdību vadītāju tikšanās laikā Nausēda uzsvēra:

"Nevar pieļaut, lai trešo valstu ražotājiem, kuri strādā nevienlīdzīgas konkurences apstākļos, tiktu piešķirta piekļuve ES tirgum."

Pie tam viņš konstatēja, ka pārsvarā tas attiecas uz enerģētikas nozari.

Nausēda piebilda, ka enerģētikas sektorā visbiežāk tiek ignorētas prasības dabas aizsardzības un kodoldrošības jautājumos. Lietuvas prezidents pavēstīja, ka kārtējo reizi vēlas piesaistīt Eiropas partneru uzmanību riskiem, kas saistīti ar Baltkrievijas AES.

Lietuvas un Baltkrievijas strīds AES jautājumā

Jau kopš BelAES būvdarbu sākuma Lietuva iebilst pret minēto projektu. Valdība uzskata, ka būvdarbiem izraudzītā vietā, tikai 50 kilometru attālumā no Viļņas, nav droša un apdraud valsts nacionālo drošību.

Директор Фонда энергетического развития Сергей Пикин - Sputnik Latvija
Boikots uz papīra: eksperts paskaidroja, kā Baltijā nonāks BelAES elektrība

Pie tam kodolobjekts izgājis visas nepieciešamās un pat papildu pārbaudes, ko pieprasa IAEA un citas kompetentās struktūras. Daudzi eksperti apstiprinājuši AES drošību.

Lietuva visai ilgi neizdevās pārliecināt citas Baltijas valstis atteikties no BelAES ražotās elektroenerģijas. Augusta nogalē Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš paziņoja, ka Rīga pārtrauks elektroenerģijas tirdzniecību ar Minsku BelAES ekspluatācijas gadījumā, taču pie tam var turpināt elektrības tirdzniecību ar trešajām valstīm, izmantojot savienojumu starp Latviju un Krieviju.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka BelAES tiks palaista 7. novembrī. Jaunākie dati liecina, ka stacijas pirmais energobloks ir gatavs darbam par 98%.

Ziņu lente
0