Lietuva baidās zaudēt spiegus: eksperts pasmējās par specdienestu iniciatīvu

© SputnikМанойло Андрей Викторович
Манойло Андрей Викторович - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas izlūkdienests izlūdzies valdībai atvieglojumus saviem aģentiem – viņiem ļauts neievērot obligāto pašizolāciju koranavīrusa pandēmijas apstākļos.

RĪGA, 18. oktobris – Sputnik. Lietuvas varasiestādes atcēlušas obligāto pašizolāciju pēc iebraukšanas valstī personām, kas sadarbojas ar specdienestiem, vēsta Sputnik Lietuva. Lēmums par ārkārtas situāciju grozīts pēc Valsts drošības departamenta – viena no valsts izlūkkdienestiem – lūguma.

Politologs, politikas zinātņu doktors Andrejs Manoilo sarunā ar Sputnik Latvija atzina, ka labi pazīstams ar Lietuvas VDD darbību.

"Lēmums atcelt pašizolāciju ir cieši saistīts ar aģentūras un operatīvā darba specifiku. Informācijas saņemšanai specdienestu operatīvie darbinieki nevar sazināties ar saviem aģentiem attālināti – viņiem ir jātiekas. Sarunas pa Skype vai Zoom ir viegli pārtvert vai ierakstīt, nav droši ierasties arī pie aģenta darba vietā – pārlieku liels ir viņa atklāšanas risks. Tātad jātiekas vietā un laikā, kas nerada aizdomas. Lai nodrošinātu tādu iespēju, Lietuvā atcelta pašizolācija šīs kategorijas pilsoņiem," paskaidroja Manoilo.

"Ja tikšanās laikā viņus pieķers patruļa un painteresēsies, kāpēc viņi neievēro pašizolāciju, - viņi skaidros, ka ir aģenti? Nevienam taču nav tiesību to atzīt slepenības apsvērumu dēļ. Ja aģents tiks atšifrēts vienīgais variants ir norakstīt viņu no aģentūras aparāta, tātad aģents būs zaudēts," atzīmēja Manoilo.

Eksperts piebilda, ka Lietuva ir maza valsts un drīzāk atgādina lielu ciemu – visi pazīst viens otru sejā.

"2000. gadu sākumā izlūkošanas un pretizlūkošanas dienestu kadru darbinieki tikās ar aģentu noteiktā vietā, iesēdināja mašīnā un uzvilka maisu galvā. Aizveda līdz noteiktai vietai, novilka maisu un izveda no mašīnas, pārliecinājušies, ka nepiederošu acu tuvumā nav. Iedomājieties: aģents brauc operatīvajā mašīnā, bet apkārt ir viņa paziņas vai paziņu paziņas, kuriem gribas zināt, vai cilvēks nav pieteicies spiegos," ironiski atzīmēja Manoilo.

Iesniedzot valdībā jautājumu par obligātās pašizolācijas atcelšanu atsevišķām personām, Lietuvas VDD uzsvēra, ka atļaujai iebraukšanai valstī jānodrošina "šo personu konfidencialitāte un viņu saiknes noslēpums ar VDD".

Манойло об инициативе спецслужбы Литвы: боятся лишиться шпионов
Ziņu lente
0