Politika

Politologs: Baltijas valstis vairs neslēpj savu orientāciju uz ASV

© фото из личного архиваВадим Воловой
Вадим Воловой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Situācija Eiropas Savienībā ir tiktāl izsista no līdzsvara, ka Brisele ļauj Baltijas valstīm sekot ASV fārvaterā.

RĪGA, 2. oktobris – Sputnik. Francijas prezidenta Emanuela Makrona vīzija par attiecībām ar Krieviju ir bīstama Lietuvai un visai Eiropai, apgalvoja Lietuvas Seima deputāti. Par to vēstīja Sputnik Lietuva. Francijas valsts vadītājs savā vizītē Viļņā un Rīgā aicināja Baltijas valstis sākt dialogu ar Krieviju un akcentēja, ka tas nepieciešams kopīgu risinājumu meklējumos.

Lietuvas Seims neslēpj, ka, rodoties domstarpībām Briseles un Vašingtonas starpā, Viļņa ņems vērā ASV viedokli, jo uzskata tās, par Lietuvas drošības galveno garantu, sarunā ar Sputnik Latvija konstatēja lietuviešu politologs, politoloģijas doktors Vadims Volovojs.

"Makrons pozicionē sevi Eiropas līdera lomā un rūpējas par Eiropas autonomiju, savukārt tādas valstis kā Lietuva, Latvija, Igaunija un Polija, ievērojot ASV pozīcijas, tam nepiekrīt. Patlaban Eiropas Savienībā valda līdzsvara trūkums, un Brisele nav tik spēcīga, lai vērstu spiedienu pret dalībvalstīm. Tāpēc virkne valstu, ieskaitot Baltijas valstis, atļaujas tādu divpusīgu politiku," paskaidroja Volovojs.

Viņš uzskata: ja ES mainīsies institucionāli un kļūs stingrāks lēmumu pieņemšanas mehānisms, Baltijas valstis tiks nostādītas izvēles priekšā par dalību tādā reformētā savienībā. "Pagaidām situācija ir tāda, ka Brisele atļauj Baltijas valstīm tā uzvesties," piezīmēja politologs.

Šonedēļ Makrons darba vizītē ieradās Lietuvā un Latvijā. Viļņā Francijas prezidents tikās ar valsts prezidentu Gitanu Nausēdu, premjeru Sauli Skverneli, kā arī bijušo Baltkrievijas prezidenta kandidāti Svetlanu Tihanovsku un apmeklēja bāzi Ruklā, kur dislocēti franču karavīri NATO kontingenta sastāvā. Rīgā Makrons tikās ar Egilu Levitu un premjerministru Krišjāni Kariņu.

Воловой: страны Балтии уже не скрывают, что ориентированы на США
Ziņu lente
0