Ekonomists: Baltija kļūst par balastu ES bez normālām attiecībām ar Krieviju

CC0 / MiLaNa19 / Проректор Финансового университета при Правительстве РФ Алексей Зубец
Проректор Финансового университета при Правительстве РФ Алексей  Зубец - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viena no galvenajām Baltijas valstu priekšrocībām Vecās Pasaules acīs ir sakārtoti tirdznieciski ekonomiskie sakari ar austrumu kaimiņu. Tagad republikas šo priekšrocību zaudē, uzskata eksperts.

RĪGA, 1. oktobris – Sputnik. Lietuvas ekonomika Covid-19 pandēmijā ir cietusi mazāk nekā lielākā daļa valstu, vēsta Lietuvas Banka.

LB valdes priekšsēdētājs Vitass Vasiļauskis paziņoja, ka Lietuvas ekonomikas galvenās nozares jau sasniegušas vai gandrīz sasniegušas līmeni, kādā bija pirms pandēmijas. Pēc viņa domām, pandēmijas seku mīkstināšanai atvēlētos valsts budžeta līdzekļus un ES atbalstu jānovirza ekonomikas pārveidošanai un senu problēmu risināšanai.

Президент Франции Эммануэль Макрон во время официального визита в Латвию - Sputnik Latvija
Makrons vizītes laikā Latvijā paziņoja par nepieciešamību atjaunot dialogu ar KF

Krievijas valdības Finanšu universitātes prorektors, ekonomikas zinātņu doktors Aleksejs Zubecs intervijā Sputnik Lietuva konstatēja, ka Eiropas vājākās valstis, kuru vidū ir arī Baltija, cietīs stiprāk nekā citas ES valstis.

"Te mēs atgriežamies pie vecā jautājuma par to, ka Baltijas unikālā vērtība Eiropas acīs var būt jaunas pievienotās vērtības veidošanas aspektā tikai gadījumā, ja attiecības ar Krieviju ir normālas. Ja pie Baltijas austrumu robežas stāv mūris, no perspektīva reģiona Baltija pārvēršas par balastu pārējai Eiropas Savienībai," viņš uzskata.

Ekonomists atgādināja, ka Baltijas valstis nav spējīgas patstāvīgi radīt nekādu pievienoto vērtību ES.

"Konkurences cīņā Baltija vienmēr zaudē, ja tai nav normālu tirdznieciski ekonomisko attiecību ar Krieviju. Tāpēc pat gadījumā, ja lejupslīde Eiropā būs mazāka nekā agrākās prognozes, tas nenozīmē neko labu Baltijai. Krīzes apstākļos vecā Eiropa vispirms glābsies pati... Baltijas nabadzība – tā noteikti nav Vācijas problēma," apliecināja Aleksejs Zubecs.
Ziņu lente
0