Igauņi zog ekskavatorus Somijā

© Sputnik / Konstantin Chalabov / Pāriet pie mediju bankasЭкскаватор
Экскаватор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krāpnieki no Igaunijas ierodas Somijā, iznomā celtniecības tehniku reāla uzņēmuma vārdā un pazūd.

RĪGA, 26. septembris — Sputnik. Krāpnieki no Igaunijas izdomājuši jaunu metodi, kā iedzīvoties naudā Somijā. Policijas pārstāvji vēsta, ka kaitējums mērojams miljonos, stāsta Postimees.

Трактор на поле собирает пшеницу - Sputnik Latvija
Latvijā sākušās GPS zādzības no traktoriem

Uzņēmējs Ari Hātainens iznomā ekskavatorus. Pirms gada kāds uzņēmums iznomājis ekskavatoru, lai izpildītu darbus klienta privātmājas pagalmā. Hātainens pārbaudījis ziņas par uzņēmumu, un radies iespaids, ka tā ir pelnījusi uzticību. Saskaņā ar publiski pieejamiem datiem uzņēmuma apgrozījums sastāda simtiem tūkstošu eiro.

Līgums par ekskavatora nomu noslēgts uz nedēļu, taču pēc termiņa beigām īpašnieks mašīnu nav atguvis, nomnieks uz tālruņa zvaniem neatbildēja. Pazudušā ekskavatora vērtība ir 25 tūkstoši eiro, tas īpašnieks to nopircis tikai pirms diviem gadiem.

Pārbaudes gaitā noskaidrojās, ka uzņēmums ir reāls, tomēr krāpnieki ar to nav saistīti. Pagalms, kurp ekskavators nogādāts, pieder ģimenei, kas tehnikas piegādes brīdī atradās ārzemēs.

Helsinku policija saņēmusi jau desmitiem nopietnu sūdzību no uzņēmumiem Somijas dienvidos. Policija ziņo, ka rajonā darbojas noziedzīgs grupējums no Igaunijas. Līdztekus ekskavatoriem celtniecības firmas palikušas bez pacēlājiem, kompresoriem, kondicionētājiem, putekļsūcējiem, sūkņiem utt.

Сельское хозяйство основной вид деятельности в Айзпуте - Sputnik Latvija
Policisti palīdz atrast uz Lietuvu aizdzītos traktorus

Shēma ir vienkārša: krāpnieki izveido jaunu e-pasta adresi ar kāda pazīstama somu uzņēmuma nosaukumu un izmanto to iekārtu nomai, ko pēc tam ātri pārdod tālāk.

Izmeklēšanas dati liecina, ka Igaunijas iedzīvotāji ar nodomu šķērso Somu līci, lai zagtu ekskavatorus. Krāpnieki uz ilgu laiku valstī nepaliek, viņi slēpjas aiz Somijā pastāvīgi dzīvojošajiem igauņiem. Tos policija galu galā noķer, taču īstos noziedzniekus atrast neizdodas – pēdas ved uz Āziju un Dienvidameriku.

Uzņēmējs Hātainens atcerējās: kāds igaunis viņam stāstījis, ka viņa paziņa no Igaunijas eksportējis uz dzimteni 60 ekskavatorus.

Ziņu lente
0