Latvija un Lietuva ir pēdējās ES valstis, kuras kravas ved pa sliedēm

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийская железная дорога
Латвийская железная дорога - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Autotransports ir kļuvis par galveno sauszemes pārvadājumu gandrīz visās ES valstīs – izņemot Latviju un Lietuvu.

RĪGA, 4. septembris – Sputnik. Vairums ES valstu pārvadā preces ar lielām kravas mašīnām, un tikai Latvija un Lietuva joprojām paļaujas uz dzelzceļiem, vēsta Eurostat.

Балтийский угольный терминал в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
Tranzīts klibo: kravas ostās kritušās par trešo daļu, uz dzelzceļa – par pusi

2018. gadā trīs ceturtdaļas (75,3%) ES kravu pārvadājumu veica ar autotransportu, 18,7% - ar dzelzceļa transportu un 6% - ar ūdens transportu. Pie tam 2013. gadā autotransporta daļa kravu pārvadājumos sastādīja 73,9%.

Autotransports bija galvenais sauszemes pārvadājumu veids gandrīz visās ES valstīs, savukārt 16 valstīs tas sastādīja vairāk nekā 70% visu kravu pārvadājumu.

Izņēmumu veido Latvija un Lietuva, kurās galvenais kravu pārvadājumu veids ir un paliek dzelzceļa transports (attiecīgi 75,8% un 67,9%). Tas ir augstākais dzelzceļa transporta izmantošanas procents ES. Lietuvā tikai 32,1% visu kravu pārvadājumu īstenoja ar autotransportu, savukārt Latvijā – 24,2%.

Salīdzinājumam: Īrijā ar autotransportu pārvadā 99,2% kravu, Grieķijā – 97,9%, bet Spānijā – 95%. Ūdens transportu visbiežāk izmanto Nīderlandē (43,2%), Rumānijā (27,1%) un Bulgārijā (24,5%).

Ziņu lente
0