Politologs: Lietuva zaudējusi jebkādu pieklājību cīņā pret Baltkrievijas AES

© Foto : Vk / РУП "Белорусская АЭС"Белорусская АЭС, архивное фото
Белорусская АЭС, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viļņa metusi pie malas jebkādu pieklājību, iejaucas Baltkrievijas iekšējās lietās un atļaujas spriedelēt par to, kā BelAES ekspluatācijas sākums saistīts ar prezidenta vēlēšanām.

RĪGA, 1. augusts – Sputnik. Lietuvas Ārlietu ministrija un Enerģētikas ministrija vērsušās pie Minskas ar aicinājumu atteikties no Baltkrievijas atomelektrostacijas palaišanas "pirms trūkumu novēršanas". "Nevajag steigties ar jebkuras atomelektrostacijas startu, kaitējot drošībai un ar nodomu piesaistot to vēlēšanu kalendāram," Lietuvas izteikumus citēja Sputnik Lietuva.

Президент Российской ассоциации прибалтийских исследований Николай Межевич - Sputnik Latvija
Ekonomists: lai kā Lietuva censtos, vienota fronte pret BelAES nav iznākusi

Viļņa ir metusi pie malas jebkādu pieklājību un nekautrīgi iejaucas kaimiņvalsts iekšējās lietās, atļaujoties spriedelēt par to, kā BelAES ekspluatācijas sākums saistīts ar prezidenta vēlēšanām, atzīmēja ekonomists, politikas analītiķis Aleksandrs Nosovičs.

"Lietuvas diplomātija visā, kas attiecas uz Baltkrieviju un tās atomprogrammu, jau sen kaunu maizē apēdusi, kā tautā saka. Pēc tādiem izteikumiem rodas jautājums – no kurienes Lietuvas ĀM tāda informācija? Līdz šim Baltkrievijas publiskajā telpā neviens nav sasaistījis atomelektrostacijas startu ar prezidenta vēlēšanām," Nosovičs konstatēja sarunā ar Sputnik Latvija.

Eksperts norādīja, ka Lietuva vienkārši projicē savas fantāzijas starptautiskajā telpā.

"Paši nolēmuši, ka BelAES tiks palaista prezidenta vēlēšanu labad, un paši par to klaigā kā par konstatētu faktu. Tā ir Lietuvas politiķu tipiska izturēšanās attiecībā pret Minsku: visa viņu cīņa pret BelAES sastāv no jaunu mītu izdomāšanas un mēģinājumiem piespiest visus tiem noticēt," uzsvēra Nosovičs.

Jau kopš Baltkrievijas AES būvdarbu sākuma Viļņa turpina agresīvu kampaņu, apgalvojot, ka atomstacija ir neuzticama un nedroša. Valsts likuma līmenī atzinusi topošo AES par "nacionālo apdraudējumu" un aicina kaimiņus boikotēt Baltkrievijā ražoto enerģiju.

Minska jau vairākkārt norādījusi, ka Baltkrievijas AES tiek būvēta stingri atbilstoši drošības normām un ne mazākajā mērā neapdraud kaimiņvalstis. To apstiprina arī IAEA. Baltkrievijas Enerģētikas ministrija informēja, ka AES pirmā bloka ekspluatācija pilnā apjomā tiks sākta 2021. gada pirmajā ceturksnī.

Ziņu lente
0