Lietuvas pārstāvis ANO pārmet Krievijai "spiedienu" 13. janvāra lietā

© Sputnik / Александр ЛиповецВильнюсский окружной суд
Вильнюсский окружной суд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas pastāvīgais pārstāvis ANO Andrus Krivass apgalvo, ka nav iespējams samierināties ar tiesvedību Krievijā pret tiesnešiem un prokuroriem, kuri piedalās tiesas procesā.

RĪGA, 15. jūlijs – Sputnik. Lietuvas pastāvīgais pārstāvis Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO), vēstnieks Andrus Krivass nosodīja Krievijas darbības pret Lietuvas tiesnešiem un prokuroriem lietā par 1991. gada 13. janvāra notikumiem pie Viļņas televīzijas torņa, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz valsts Ārlietu ministrijas preses dienestu.

Par to diplomāts paziņoja interaktīvajā dialogā ar ANO speciālo ziņotāju tiesnešu un advokātu neatkarības jautājumos Diego Garsiju-Sajanu Cilvēktiesību padomes 44. sesijā.

Пикет у здания литовского посольства в Риге в поддержку арестованного в Вильнюсе литовского политика Альгирдаса Палецкиса - Sputnik Latvija
Gitans Nausēda: Palecka uzvārds kļuvis par "nodevības simbolu" Lietuvā

"Krievijas lēmumu par Lietuvas tiesnešu un prokuroru tiesisku vajāšanu, kuri izskatīja lietu par 13. janvāra notikumiem, var uzskatīt par politiski motivētu atklātu spiedienu pret Lietuvu, tās tiesām un tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem. Ar tādām darbībām nav iespējams samierināties," teica Krivass.

Pēc tam, kad Lietuvā tika pasludināts spriedums 13. janvāra lietā, Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosināja krimināllietu pret Viļņas apgabala tiesas tienešiem, kuri vadīja procesu. Viņi tiek turēti aizdomās par apzināti prettiesisku spriedumu, jo notikumi risinājās laikā, kad Lietuva bija PSRS sastāvā un padomju bruņotie spēki pildīja savu dienesta pienākumu, rīkojoties saskaņā ar savas valsts likumdošanu.

Pie tam Lietuva vērsusies Eiropas Parlamentā, apgalvojot, ka Maskava vajājot tās pilsoņus. EP aicināja Krieviju pārtraukt krimināllietu. Rezolūcijā apgalvots, ka tā esot "politiski motivēta" un varot novest pie mēģinājumiem ļaunprātīgi izmantot Interpola datus, kā arī citus divpusējus un daudzpusējus līgumus.

Lieta par 13. janvāra notikumiem

1991. gada 12. janvāra naktī pie Viļņas televīzijas torņa notika bruņota sadursme. Lietuvas valdības versija klāsta, ka to aizsākuši padomju karavīri. Lietuvas prokuratūra vēl joprojām, neminot nekādus pierādījumus, apgalvo, ka vainojami karavīri. Sadursmēs gāja bojā vairāk nekā desmit cilvēki, vairāk nekā 600 tika ievainoti.

Купола храма Василия Блаженного на Красной площади в Москве - Sputnik Latvija
Lietuvas specdienesti uzskata Krieviju par lielāko apdraudējuma faktoru

Spriedums 13. janvāra lietā Lietuvā tika pasludināts pērnā gada martā. Aizmuguriski apsūdzēti 67 cilvēki, viņiem piespriests dažāds sods. Tiesas priekšā stājās tikai divi: Krievijas pilsonis, atvaļināts pulkvedis Jurijs Meļs un bijušais karavīrs Genādijs Ivanovs, kam piespriesta brīvības atņemšana uz septiņiem un četriem gadiem atbilstoši.

Lietuvas Apelācijas tiesā iesniegtas vairāk nekā 60 sūdzības par spriedumu. Lieta bija jāizskata jau šī gada pavasarī, tomēr karantīnas un ar epidēmiju saistītās sarežģītās situācijas dēļ tā atlikta līdz rudenim.

Tiesas procesu 13. janvāra lietā Krievija nosauca par kaunpilnu. Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova uzsvēra, ka Viļņas rīcība neatbilst tiesiskajiem aktiem un tā piemēro likumiem atgriezenisku spēku.

Ziņu lente
0