Gitans Nausēda: Palecka uzvārds kļuvis par "nodevības simbolu" Lietuvā

© Sputnik / Sergey MelkonovПикет у здания литовского посольства в Риге в поддержку арестованного в Вильнюсе литовского политика Альгирдаса Палецкиса
Пикет у здания литовского посольства в Риге в поддержку арестованного в Вильнюсе литовского политика Альгирдаса Палецкиса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jāpiebilst, ka "Sociālistiskās tautas frontes" bijušā līdera atbrīvošanu pieprasījuši pat labi pazīstami Lietuvas politiķi, tostarp – 60 cilvēki no Lietuvas neatkarības atjaunošanas aktu parakstījušo personu vidus.

RĪGA, 8. jūlijs – Sputnik. Lietuvas prezidents Gitans Nausēda paziņoja, ka "Sociālistiskās tautas frontes" bijušā līdera, par "spiegošanu" apsūdzētā Aļģirda Palecka uzvārds kļuvis par "nodevības un asinsizliešanas simbolu", vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz amatpersonas interviju izdevumam "Obzor".

Lietuvas līderis paziņoja, ka pilsoņu lojāla vai nelojāla attieksme ir atkarīga no tā, vai cilvēks jūtas kā valsts daļa, vai var piedalīties lēmumu pieņemšanā, vai tiek ņemts vērā viņa viedoklis un intereses.

Prezidents atzīmēja, ka Lietuvas vēsturē zināms liels skaits nelietuviešu, kuri "atdevuši dzīvību" par Baltijas republiku. Kā piemēru viņš minēja Lietuvas Lielkņazistes valsts darbinieku un karavīru kņazu Konstantīnu Ostrožski.

"Varu atsaukt atmiņā tatārus, karaimus, krievvalodīgos, kuri kopš seniem laikiem uzticami kalpojuši un vēl aizvien kalpo Lietuvas armijā, baltkrievus un krievus, kuri cīnījās kopā ar lietuviešu partizāniem, arī tos, kuri 1990. gada 11. martā parakstīja Lietuvas neatkarības atjaunošanas aktu – Nikolaju Medvedevu, Emanuelu Zingeri, Česlavu Okinčicu un citus. (..) Un diemžēl mums ir īsti lietuvieši, kuru uzvārdi kļuvuši par nodevības un asinsizliešanas simbolu: Aļģirds Paleckis, Antans Snečkus, Juozs Markulis... Daudzi lietuvieši padomju laikā bija soda bataljonu, ziņotāju, kolaboracionistu rindās," klāstīja valsts vadītājs.

Nausēda paziņoja, ka ikdienas dzīvē, dažādu iemeslu dēļ, it īpaši vēlēšanu priekšvakarā, daži cilvēki izvēlas nevis apvienošanas, bet šķelšanas ceļu. Pie tam prezidents pieļāva, ka šo cilvēku dzīvē, iespējams, ir problēmas, ko valsts nerisina vai piešķir pārāk maz uzmanības.

"Tāpēc dialoga ceļš ir ļoti svarīgs. Jo vairāk un atklātāk runāsim viens ar otru, jo ātrāk mēs atrisināsim šīs problēmas. Tāpēc es pats un mani padomnieki interesējas par nacionālo kopienu aktuālajiem jautājumiem un meklējam to risināšanas paņēmienus," viņš teica.

Komentējot situāciju ar mazākumtautībām Lietuvā, Nausēda konstatēja, ka negribētu dalīt pilsoņus pēc tautības, tomēr uzskata par svarīgu, lai valstī būtu radīti apstākļi dzimtās valodas un kultūras attīstībai.

"Mēs izvēlamies integrācijas, ne asimilācijas ceļu, tāpēc ka uzticamies saviem pilsoņiem, tāpēc ka uzskatām: atšķirības un to izpratne bagātina cilvēkus. Mēs ceram, ka tikai tā varēsim uzcelt tiltus un uzbūvēt stipru pilsonisko sabiedrību," teica prezidents.

Nausēda skaidroja, ka Lietuvas fundamentālie principi ir cieņa pret likumu un cilvēka brīvība.

Palecka lieta

2018. gada nogalē kļuva zināms, ka pret Aļģirdu Palecki un Deimantu Bertauski ierosināta lieta par "spiegošanu". Viņi apsūdzēti par to, ka rīkojušies organizētas grupas sastāvā kopā ar KF izlūkdienesta darbinieku un citiem Krievijas pilsoņiem, kā arī nodarbojušies ar "spiegošanu" Krievijas izlūkdienesta vajadzībām.

Paleckis jau vairākkārt noliedzis vainu. Viņš uzskata, ka tiesvedības iemesls ir Lietuvas varasiestāžu atriebība par viņa interesi par notikumiem pie Viļņas televīzijas torņa 1991. gada 13. janvārī, kā arī par saziņu ar krieviem.

Иосиф Корен - Sputnik Latvija
Korens: Palecki cenšas nobeigt Lietuvas cietumā

Politiķis atzīmēja, ka nav saskāries ar Krievijas izlūkdienestiem, viņš tikai rakstījis grāmatu par 13. janvāra notikumiem un sācis žurnālistisku izmeklēšanu. Tās ietvaros viņš intervējis pašlaik Krievijā dzīvojošos tālaika notikumu dalībniekus.

Pat pazīstami politiķi pieprasīja Palecka atbrīvošanu, tostarp – 60 cilvēki no Lietuvas neatkarības atjaunošanas aktu parakstījušo personu vidus.

Marta sākumā Lietuvas Ģenerālprokuratūra noslēdza pirmstiesas izmeklēšanu. Pēc būtības Palecka lietu  sāka izskatīt 1. jūnijā.

Iepriekš Šauļu apgabala tiesa mīkstināja ierobežojuma līdzekli politiķim. Tagad viņam ļauts noteiktā laikā pamest mājas, pie tam neizbraucot ārpus Viļņas. Iepriekš Paleckis vērsās tiesā ar lūgumu ļaut apmeklēt ārstu, ņemot vērā veselības problēmas.

Ziņu lente
0