Zemenes sapuvušas, bet dārzeņi ir glābti: Igaunijā ielaisti viesstrādnieki

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasРабочие собирают урожай капусты
Рабочие собирают урожай капусты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sezonas darbinieki no Ukrainas varēs pavadīt Igaunijas laukos tuvākos sešus mēnešus pēc divas nedēļas ilgas karantīnas.

RĪGA, 8. jūlijs— Sputnik. Igaunijā mainīta sezonas darbinieku ievešanas kārtība, vēsta Postimees.

Saskaņā ar valdības lēmumu, līdz 2022. gada 30. aprīlim sezonas darbinieki var strādāt Igaunijā līdz 180 dienas 365 dienu laikā no vietas. Taču, ka Covid-19 līmenis valstī pārsniedz 16 gadījumus uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju (tas, piemēram, attiecas uz Ukrainu), jāpaliek karantīnā 14 dienas.

Šis pasākums radījis pretrunīgas jūtas lauksaimnieku vidū: zemeņu audzētājiem palīdzība nākusi pārāk vēlu.

"Tiem, kas audzē zemenes, vilciens jau ir aizgājis, ogas pūst uz lauka, - stāsta zemeņu saimniecības īpašnieks Tomass Lillo. – To varēja izdarīt jau pirms trim nedēļām. Tomēr dārzeņu audzētāji, manuprāt, noteikti ir glābti."

Lauksaimniekiem bija jāapmaksā arī reģistrācijas nodeva par migrantiem, kuri paspējuši reģistrēties Igaunijā, taču vairs nevarēja šķērsot robežu.

"Par katru cilvēku aizgāja 50-55 eiro. Nedomāju, ka tas būtu taisnīgi: cilvēki reģistrējas, taču, ja viņi mums ir vajadzīgi, bet robeža ir slēgta, varēja pieļaut izņēmumu. Kas par to visu maksā? Reģistrējot 50 cilvēkus, sanāk liela summa. Mēs to zaudējam, bet valsts nekompensē," uzskata Lillo.

Председатель партии EKRE Март Хельме - Sputnik Latvija
Igaunijas IeM vadītājs atbildēja zemniekiem: mēs nevaram iemainīt valsti pret zemenēm

Viņš konstatēja, ka darba spēka trūkuma dēļ nav savākti vismaz o60-70% zemeņu salīdzinājumā ar pērno gadu.

"Patlaban darba spēka trūkst. Es tagad karoju ar zemenēm. Daļa zemeņu lauku ir izputējuši, gurķi nav vākti jau nedēļu," sūdzējās fermeris Lenno Kodala no Pilvamā.

"Tā ir patiesība, ka lēmums pieņemts pārāk vēlu zemeņu ražotājiem. Pēdējais brīdis bija 25. jūnijā – tad laiks vēl bija lielisks, un, ja šeit būtu 500 strādnieki, varētu savākt daudz ogu. Taču viņi neieradās, tāpēc bija jau par vēlu, un vilciens ir aizgājis," teica Lauksaimniecības tirdzniecības palātas valdes loceklis Vahurs Tīniso.

Ziņu lente
0