Koronavīruss pārvilka krustu: ukraiņu viesstrādnieki neatgriezīsies Igaunijā

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasСбор урожая клубники
Сбор урожая клубники - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas parlaments pieņēmis vairākus likumus, kuri novērš darba noteikumu ļaunprātīgu izmantošanu valstī un garantē, ka kompānijas nespēs izvairīties no nodokļu nomaksas un maksās ārzemniekiem vidējo algu.

RĪGA, 23. jūnijs – Sputnik. Igaunijas finanšu ministrs Martins Helme (EKRE) paziņoja, ka sezonas strādnieki no Ukrainas pārstās iebraukt valstī arī pēc Covid-19 pandēmijas beigām, raksta Postimees.

Pēdējā laikā starp Igaunijas zemniekiem un valsts valdību izcēlies strīds: zemnieki pieprasīja ielaist valstī ārzemju (precīzāk – ukraiņu) strādniekus, savukārt valdība atbildes kārtā piedāvāja viņiem pasaukt vākt zemenes Igaunijas iedzīvotājus, kuri zaudējuši darbu "koronakrīzes" dēļ.

Строители - Sputnik Latvija
Ukraiņu viesstrādniekus Igaunijā vēlas nodrošināt ar čipiem

Lauksaimniecības kamera paziņoja, ka pēdējo četru mēnešu laikā valdība izrādījusi augstprātību attiecībā pret Igaunijas zemniekiem, kuri vienkārši vēlējās, lai valstī ielaiž darbaspēku ražas novākšanai un govju slaukšanai.

"Valdība mūs ir pievīlusi. Raža tomēr ies bojā," teikts kameras izsūtītajā paziņojumā presei.

Saskaņā ar kameras datiem, pēdējo dienu laikā tika saņemts arvien vairāk paziņojumu par to, ka pie Igaunijas robežas sūta atpakaļ Ukrainas pilsoņus ar spēkā esošu vīzu, īstermiņa darba reģistrāciju un biometrisko pasi.

Par elastīgākas darba migrantu izmantošanas nepieciešamību runāja arī rūpniecības sektors, tai skaitā kuģniecības kompānijas BLRT Grupp un Baltic Workboats.

Trešdien Rīgikogu pieņēma valdības iniciēto likumu par ārzemniekiem, likumu par ienākumu nodokli un likumu par izmaiņu veikšanu nodokļu likumā, kuri novērš darba noteikumu ļaunprātīgu izmantošanu Igaunijā un garantē, ka kompānijas nespēs izvairīties no nodokļu nomaksas un maksās ārzemniekiem vidējo algu.

Likumprojekta skaidrojumā teikts, ka Igaunijā strādājošā ārzemnieka faktiskajai darbībai ir jāatbilst viņa darba tiesiskajiem pamatojumiem un mērķiem Igaunijā. Turklāt kompānijai, kura izmanto pagaidu darbu, proti kompānijai-lietotājai, tagad ir pienākums pierādīt īstermiņā Igaunijā strādājošo trešo valstu pilsoņu darba likumību.

Helme jaunākais paskaidroja šo pozīciju EKRE apmaksātajā svētdienas reklāmas programmā Tre Raadio. Pēc viņa sacītā, ukraiņu algotais darbaspēks vairs neiebrauks Igaunijā tādā veidā, kā tas bijis līdz šim, koronavīruss pārvilka tam krustu.

"Kāpēc uzņēmēji mīl pagaidu strādniekus, jeb, teiksim tā, ukraiņus? Viņiem tas patīk vairāku iemeslu dēļ: pirmkārt, protams, viņi vienkārši ir lētāki, jo viņiem nav jāmaksā par medicīnisko apdrošināšanu un visādām citām lietām. Otrkārt, viņus ir vieglāk vazāt apkārt darba tirgū," paziņoja finanšu ministrs.

Председатель партии EKRE Март Хельме - Sputnik Latvija
Igaunijas IeM vadītājs atbildēja zemniekiem: mēs nevaram iemainīt valsti pret zemenēm

Pēc Helmes sacītā, darba attiecību samazināšana vai izbeigšana ar igauņu darbinieku izmaksā dārgi, savukārt ukraiņiem var jebkurā brīdī norādīt uz durvīm.

Tāpat Helme atgādināja, ka Ukrainas Ministru kabinets 17. jūnijā pagarināja adaptīvo karantīnu valstī līdz 31. jūlijam sakarā ar nelabvēlīgo koronavīrusa epidemioloģisko situāciju.

Viņš atzina, ka pēc robežu atvēršanas sezonas strādnieku iebraukšana atjaunosies, lai gan ne tik ātri, kā to gribētos zemeņu ražotājiem, taču, pateicoties izmaiņām likumā ukraiņu darbaspēku būs vieglāk kontrolēt, bet pats darbaspēks izmaksās ievērojami dārgāk.

Ziņu lente
0