Lietuvā piedāvā efektīvu Covid-19 testēšanas stratēģiju

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasТестирование проб на коронавирус
Тестирование проб на коронавирус - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunā stratēģija, pēc zinātnieku domām, palīdzēs testēt 13 reizes vairāk cilvēku ar to pašu reaģentu skaitu, kāds ir šobrīd.

RĪGA, 17. maijs – Sputnik. Pētnieki no Datu  zinātņu un digitālo tehnoloģiju institūta un Viļņas Universitātes Matemātikas un informātikas fakultātes piedāvā efektīvu grupveida Covid-19 testēšanas stratēģiju, kas paātrinās saslimušo atklāšanu, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz Viļņas Universitātes preses dienestu.

Profesors Jūlijs Žilinsks un Aļģirds Lančinsks kopā ar itāļu zinātnieku Mario R. Guarračino piedāvā efektīvu grupveida testēšanas stratēģiju, kas ļautu testēt 13 reizes vairāk cilvēku ar to pašu reaģentu daudzumu un to pašu laboratoriju tilpumu, kāds ir šobrīd.

Stratēģija balstās uz praksē jau izmantoto paraugu kopēšanas – pie to atkārtošanas dažādās grupās. Tas ļauj samazināt atsevišķu testu daudzumu, salīdzinot grupveida testu rezultātus ar to iedalījumu pēc grupām.

Центр крови - Sputnik Latvija
Latvijā ar Covid-19 inficēto skaits pārsniedzis tūkstoti cilvēku

Jaunajā rakstā pētnieki piedāvā loģiskās paraugu grupēšanas un pozitīvo-negatīvo gadījumu atklāšanas stratēģiju uz grupveida testēšanas rezultātu bāzes, kas ļautu ievērojami samazināt atsevišķo testu skaitu.

Masveida testēšana palīdzēs atklāt bezsimptomu gadījumus, taču sakarā ar ierobežotiem testēšanas resursiem bieži nākas ierobežot mērķa grupu izmeklēšanu. Lai testētu pēc iespējas vairāk cilvēku, atsevišķās valstīs tiek izmantota grupveida testēšanas metode, kad paraugi tiek iedalīti grupās, un vienā testā tiek testēta vienas grupas kopējais paraugs. Ja grupas tests ir negatīvs, var teikt, ka visi cilvēki šajā grupā ir veseli.

Ja grupas tests ir pozitīvs, ir jāveic papildu individuālie testi, lai atklātu inficētos.

Pareizas grupveida testēšanas stratēģijas izvēles gadījumā ir iespējams ietaupīt nevis atsevišķus reaģentus, bet gan krietni lielāku to skaitu.

Pasaules Veselības organizācija 11. martā pasludināja jaunās koronavīrusa infekcijas Covid-19 uzliesmojumu par pandēmiju. Saskaņā ar aktuālākajiem datiem, pasaulē ir reģistrēti vairāk nekā 4,7 miljoni inficēšanās gadījumu, miruši 313 384 cilvēki, vairāk nekā 1,8 miljoni izveseļojās.

Ziņu lente
0