Helme: Igaunija būvē tikai projekta Rail Baltica noderīgās daļas, nevis pašu ceļu

© Foto : EDZL / RailbalticaRail Baltica
Rail Baltica - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban Igaunijā ir gatavi tikai objekti, kas noderēs arī bez dzelzceļa Rail Baltica, paziņoja valsts iekšlietu ministrs Marts Helme.

RĪGA, 4. maijs — Sputnik. Dzelzceļa maģistrāles Rail Baltica būvdarbi patiesībā stāv uz vietas, par projektam atvēlēto naudu Igaunija īsteno projekta lietderīgās daļas, bet pašu ceļu vēl nemaz nav sākuši būvēt, pastāstīja EKRE priekšsēdētājs, valsts iekšlietu ministrs Marts Helme, vēsta ERR.

"Patiesībā Rail Baltica uz priekšu nekustas. Jā, tiek iepirkti zemesgabali, un tur sēž kaut kādi tipi un saņem solīdas algas. Taču patiesībā projekts ir iesaldēts. Lielā mērā par to var pateikties mums (partijai EKRE – red.)," atklāja Helme.

EKRE vicepriekšsēdētājs, finanšu ministrs Martins Helme piebilda, ka par dzelzceļa maģistrāles projektam atvēlēto naudu jau daudz kas ir paveikts, tikai paša ceļa nav.

"Paveiktas lietas, kas mums tā vai citādi ekonomiski ir izdevīgas. Kur aizgājusi Rail Baltica līdz šim iztērētā nauda? Viaduktiem un tramvaju līnijām Tallinā. Es uzskatu, ka līdz lidostai izbūvētā tramvaja līnija ir laba lieta. Tas paveikts par naudu, kas atvēlēta Rail Baltica. Dzelzceļa Rail Baltica mums nav, tās būvdarbi vēl nav pat sākti. Pēc tomēr cenšamies iztērēt naudu tam, kas nesīs mums labumu, nevis dzelzceļa būvdarbiem," skaidroja Martins Helme.

Политолог Семен Уралов - Sputnik Latvija
Politologs: Rail Baltica izrādījās nevis gadsimta būve, bet gan kukulis Baltijas varām

Dzelzceļš ar Eiropas standarta sliežu platumu Rail Baltica plānots Baltijas valstu teritorijā no Tallinas līdz Varšavai. Maģistrāles garums Latvijā un Igaunijā būs aptuveni pa 300 km, Lietuvā – 360. 2017. gadā tika prognozēts, ka Rail Baltica nesīs peļņu 16 miljardu eiro apmērā, ieguldot tajā 5,8 miljardus. Nesenās aplēses rāda, ka projekta realizācija nesīs zaudējumus vismaz 4 miljardu eiro apmērā.

Agrāk Sputnik Latvija pastāstīja, ka pēc Latvijas Valsts kontroles domām, projekta Rail Baltica vadība Latvijā nav pietiekamam, finansējums tiek apgūts lēnām, īpašuma atsvešināšanā valsts atpaliek gan no grafika, gan kaimiņiem.

Ziņu lente
0