Lietuva cer uz EK palīdzību jautājumā par BelAES enerģijas bloķēšanu Baltijā

© Sputnik / Василий СемашкоБелАЭС
БелАЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva cer, ka Latvija un Igaunija parakstīs dokumentu, kas attiecas uz Astravjecas atomelektrostaciju.

RĪGA, 26. aprīlis - Sputnik. Lietuva cer, ka Baltijas valstis nepieļaus elektroenerģijas ienākšanu to tirgū no Baltkrievijas AES, vēsta izdevums Baltic Course.

Руководитель Латвийской ассоциации торговцев Хенрик Данусевич  - Sputnik Latvija
Danusēvičs paskaidrojis, kāpēc Latvija neatteiksies no BelAES enerģijas

Lietuva sagaida, ka Baltijas valstis tuvākajā laikā parakstīs vienošanos par to, ka līdz 2026. gadam, kad to tīkli būs sinhronizēti ar Eiropas tīkliem, tās neielaidīs reģionā enerģiju no Baltkrievijas. Republikas enerģētikas ministrs Žigimants Vaičūns norādīja, ka liela nozīme dokumenta parakstīšanā būs Eiropas Komisijai.

"Es palūdzu komisāri (Igaunijas politiķi Kadriju Simsoni, EK enerģētikas komisāri – red.) spert pēdējo soli šī procesa noslēgšanai, jo šis saskaņotais dokuments varētu kļūt par teicamu piemēru Baltijas valstu vienotībai, ja tas tiks parakstīts jau tuvākajā laikā," teica Vaičūns.

Politiķis ir pārliecināts: ja šajā procesā netiks pielikts punkts, Baltijas valstis riskē ar kopīgo projektu, piemēram, sinhronizācijas "negatīvām sekām".

Savā lapā Facebook ministrs konstatēja, ka Eiropas Savienībai ir jāuzņemas aktīva loma un jāpieprasa, lai visi svarīgākie kodoldrošības noteikumi tiktu izpildīti līdz Baltkrievijas AES ekspluatācijas sākumam.

"Lietuvas viedoklis nemainās – Eiropas neatkarīgo ekspertu rekomendācijas ir jāizpilda pirms šīs elektrostacijas darbības sākuma, nevis palikt labi aprakstītas uz papīra. Mēs visi saprotam, ka drošības prasību izpildes atlikšana var reiz sagādāt problēmas ne tikai Lietuvai, bet arī visai ES. Lietuva nelūdz no saviem partneriem ES neko īpašu – mēs lūdzam jūs aizsargāt ES pilsoņu intereses un tiesības dzīvot drošībā," viņš raksta.

Strīdi ap Baltkrievijas AES

Baltkrievija ar Krievijas korporācijas "Rosatom" palīdzību būvē  atomelektrostaciju Grodņas apgabalā, aptuveni 50 kilometru attālumā no Viļņas. Lietuvas valdība ir ļoti neapmierināta ar vietas izvēli AES, kā arī to, ka AES top ar Krievijas valsts korporācijas atbalstu.

Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Lietuvas prezidents nodēvējis BelAES par "mūsdienu Černobiļu"

Jau kopš projekta pastāvēšanas sākuma Lietuva pret to kategoriski iebilst, apsūdz Minsku par "nedrošu celtniecību" un ziņo, ka BelAES apdraud Baltijas republiku.

Turklāt Viļņa iebilst pret objekta ražotās enerģijas eksportu. Šoziem Lietuvā tika pieņemts likums, kas paredz: elektrība no BelAES nevar nonākt republikas tirgū.

Minska atspēko visas apsūdzības un atzīmē, ka Lietuvas izteikumi ir politizēti. Pie tam Baltkrievija uzsver, ka visas drošības normas tiek ievērotas – par to liecina kodoldrošības starptautisko struktūru atskaites.

Ziņu lente
0