Baltijas valstis – čempiones transporta darbinieku ziņā

© Sputnik / Денис ПастуховПрофессию дальнобойщика осваивали не только мальчики, но и девочки
Профессию дальнобойщика осваивали не только мальчики, но и девочки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākā daļa transporta darbinieku Baltijas valstīs – par 50 gadiem vecāki vīrieši.

RĪGA, 24. aprīlis — Sputnik. Koronavīrusa pandēmijas periodā īpašu nozīmi ekonomikā ieguvuši transporta darbinieki, kuri piegādā mums nepieciešamās preces un zāles, stāsta Eurostat.

2019.gadā transporta sfērā bija nodarbināti 11,6 miljoni ES iedzīvotāju – 6% strādājošo, jeb 3% visu iedzīvotāju. Par transporta darbiniekiem Eurostat uzskata automašīnu, motociklu, autobusu un kravas automašīnu vadītājus, vilcienu mašīnistus un konduktorus, noliktavu darbiniekus un iepakotājus, atkritumu izvedējus, kurjerus, nesējus un citus transporta nozarē nodarbinātos.

Autobusu un lielo kravas automašīnu vadītāji sastāda 35% visu transporta darbinieku skaita, otrajā vietā ir noliktavu darbinieki (23%), trešajā vietā – automašīnu, mikroautobusu un motociklu vadītāji (19%).

Медведи Либерии, Литвы и Люксембурга на выставке United Buddy Bears в Риге - Sputnik Latvija
Lietuva un Latvija izrādījušās starp nabadzīgākajām ES valstīm

Lielākā daļa transporta darbinieku (84%) ir vīrieši. Vairāk nekā trešā daļa (37%) viņu vidū ir 35-49 gadus veci, aptuveni tikpat liels skaits (37%) ir vecāki par 50 gadiem. Cilvēki vecumā līdz 35 gadiem noliktavās sastopami retāk (27%).

Septiņās Eiropas Savienības valstīs, ieskaitot visas Baltijas valstis, ir lielākā daļa transporta darbinieku vecumā virs 50 gadiem. Viņu skaits ir lielākais Igaunijā (56%), Latvijā (54%) un Lietuvā (48%), tām seko Vācija (46%). Liels skaits jaunu cilvēku vecumā līdz 34 gadiem transporta darbinieku vidū sastopams tikai divās ES valstīs - Nīderlandē (54%) un Somijā (39%).

Lielākā transporta darbinieku daļa starp visiem strādājošajiem konstatēta Bulgārijā (10%), Lietuvā (9%) un Latvijā (8%). Toties Zviedrijā, Luksemburgā un Slovēnijā trnaporta darbinieku skaits nesasniedz 4% strādājošo.

Bulgārijā un Lietuvā ir arī lielākais transporta darbinieku skaits uz vienu cilvēku (5% iedzīvotāju). Latvijā, Igaunijā, Rumānijā, Nīderlandē, Ungārijā. Slovākijā, Dānijā un Maltā viņu daļa sasniedz 4% valsts iedzīvotāju.

Ziņu lente
0