Politologs: Rail Baltica izrādījās nevis gadsimta būve, bet gan kukulis Baltijas varām

© Foto : facebook / Семен УраловПолитолог Семен Уралов
Политолог Семен Уралов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pat ja Rail Baltica tiks uzbūvēts, ekonomiskais izkārtojums Baltijas reģionā principiāli nemainīsies – maģistrālei nebūs lemts kļūt par jauno BAMu, tas ir sava veida kukulis Baltijas valstu varām.

RĪGA, 22. aprīlis – Sputnik. Lietuvas Dzelzceļš plāno izsludināt tenderi būvdarbiem Rail Baltica posmā no Kauņas līdz Paņevežai, vēsta Sputnik Lietuva. Provizoriski, darbu izmaksas sastāda gandrīz 480 miljonus eiro. Kompānijā uzskata, ka šis tenderis var kļūt par "glābšanas riņķi" Lietuvas biznesam.

Pat ja Rail Baltica tiks uzbūvēts, ekonomiskais izkārtojums Baltijas reģionā principiāli nemainīsies, paziņoja Sputnik Latvija portāla "Sonar-2050" galvenais redaktors, politologs Semjons Uralovs.

"Ne par kādu jauno BAMu Rail Baltica nekļūs. Kad būvēja BAMu, visi lielās valst resursi tika novirzīti šim milzīgajam projektam. Savukārt Rail Baltica pēc savas būtības ir atzars uz Eiropas lāča migu. No loģistikas viedokļa maģistrāles būvniecība Baltijas valstīs nekādā veidā nav pamatota – nav nedz pasažieru, nedz kravu, kuras būtu jāpārvadā," atzīmēja Uralovs.

Pēc politologa domām, pati Rail Baltica ideja ir maskēts kukulis Latvijas, Lietuvas un Igaunijas nacionālajām elitēm.

"Visi skandāli bija saistīti ar to, ka būvēt maģistrāli un dalīt budžetus vēlas tieši viņi. Briseles birokrātija saprata, ka tāpat vien piešķirt naudu Baltijas valstīm ir bezjēdzīgi – tā pazūd, un pārgāja pie citiem finansēšanas veidiem," paskaidroja Uralovs.

Eksperts norādīja, ka teorētiski izsludinātais konkurss var nedaudz atdzīvināt ekonomisko situāciju un nodarbināt zināmu skaitu bezdarbnieku Lietuvā.

Кандидат экономических наук, эксперт РИСИ Михаил Беляев - Sputnik Latvija
Eksperts: Rail Baltica ir ne tikai ekonomiskas, bet arī politiskas problēmas

"Taču cilvēku bez darba Baltijas valstīs šobrīd ir desmitiem tūkstošu, un ja sāks aktīvi atgriezties darba migranti no Ziemeļeiropas, tad tas būs piliens jūrā. Taču galvenais ir tas, ka, pat kad viņi visu uzbūvēs, tas būs strupceļa atzars, kurš principiāli nemainīs ekonomisko izkārtojumu reģionā. Lielākā mērā Rail Baltica ir imidža projekts, tieši tā pret to arī ir jāattiecas," nobeigumā sacīja Uralovs.

Eiropas standarta dzelzceļam Rail Baltica ir jāiziet cauri Baltijas valstu teritorijai no Tallinas līdz Varšavai. Maģistrāles garums Latvijā un Igaunijā sastādīs aptuveni 300 kilometrus katrā, Lietuvā – 360. Saskaņā ar 2017. gada aplēsēm, Rail Baltica jāatnes peļņa 16 miljardu eiro apmērā ar 5,8 miljardu ieguldījumiem. Saskaņā ar aktuālāko vērtējumu, projekta īstenošana novedīs pie zaudējumiem vismaz četru miljardu eiro apmērā.

Уралов назвал Rail Baltica "закамуфлированной взяткой" властям Балтии
Ziņu lente
0