Ekonomists: ES nedos ne centa Baltijas valstu ekonomikas atbalstam

© Sputnik / Александр КривошеевЭксперт Василий Колташов
Эксперт Василий Колташов  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Reālais ekonomikas sektors un vienkāršie cilvēki Latvijā, Lietuvā un Igaunijā būs pamesti – nevienam Eiropas Komisijā un ECB ne prātā nenāks tērēt naudu viņu labā.

RĪGA, 16. aprīlis – Sputnik. Ekonomikas kritums Latvijā 2020.gadā sasniegs 8,6%, prognozēja Starptautiskais valūtas fonds nesenajā pasaules ekonomikas perspektīvu pārskatā. Pēc fonda analītiķu domām, Lietuvas ekonomika saruks par 8,1%, Igaunijas – 7,5%.

SVF prognoze par to, ka Baltijas valstu ekonomika saruks par 7-8%, ir būtiski samazināta, sarunā ar Sputnik Latvija norādīja ekonomists, Ekonomisko pētījumu centra Globalizācijas un sociālo kustību institūta vadītājs Vasilijs Koltašovs.

"Situācija tikai pasliktināsies. IKP kritums Baltijā pārsniegs 20%, diezin vai mazāk. Tas ir ES "vājais posms" un nevienam Eiropas Komisijā un Eiropas Centrālajā bankā ne prātā neienāks tērēt naudu viņu labā," konstatēja Koltašovs.

Eksperts atgādināja, ka agrākajās krīzes situācijās Eiropā lielas summas tika atvēlētas banku sfēras un finanšu sistēmas, taču ne ekonomikas reālā sektora atbalstam.

"Pie tam Grieķijai un Spānijai piešķirtie līdzekļi ieplūda Vācijas bankās pēc obligāciju nomaksas. ASV tagad piešķir līdzekļus parsvarā visam finanšu sektoram. Eiropas Savienība nedos ne centu Baltijas valstu ekonomikas atbalstam. Ja kaut kāda nauda tomēr tiks piešķirta, tā būs paredzēta tikai šo valstu finanšu struktūru uzturēšanai, kas saistītas ar lielajiem rietumvalstu kredītu institūtiem vai ir to apakšnodaļas," brīdināja Koltašovs.

Флаги Балтийских стран на башне - Sputnik Latvija
Eksperts pastāstīja, kura Baltijas valsts visvairāk cietīs no Covid-19

Pie tam reālais sektors, vienkāršie cilvēki, masveida patērētāji tiks pamesti, uzsvēra ekonomists.

"Pasākumi vietējo iedzīvotāju atbalstam ir jāfinansē no vietējā budžeta. Vietējie budžeti Baltijas valstīs ir mazi, ekonomika – stabili depresīva, tāpēc vienkārši nav, ko gaidīt... Priekšstats par finansiālo palīdzību kā naudas lietu, kas līst pār vienkāršajiem pilsoņiem un reālo sektoru, ir absolūti kļūdains," atzīmēja Koltašovs.

Iepriekš Latvijas valdība informēja, ka novirzīs biznesa un iedzīvotāju atbalstam divus miljardus eiro. Eksperti, ko aptaujāja Sputnik, apšaubīja, vai pasākumi, ko valdība ieteikusi Latvijas ekonomikas stabilizācijai koronavīrusa radītās ārkārtas situācijas apstākļos, būs efektīvi.

Колташов: ЕС не даст ни цента на поддержку экономики балтийских стран
Ziņu lente
0