Eksperts: Lietuva piedāvā fantastiskas idejas par gāzes tranzītu uz Baltkrieviju

© SputnikИгорь Юшков
Игорь Юшков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Minskai nepieciešamās naftas transportēšana no tehniskā viedokļa ir reāla, taču gāzes piegādes ir ļoti apšaubāmas, uzskata eksperts Igors Juškovs.

RĪGA, 5. februāris – Sputnik. Lietuva un Baltkrievija perspektīvā varētu apspriest regulāru naftas piegādi, kā arī gāzes piegādes tehniskās iespējas, paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs. Otrdien viņš atradās ar vizīti Minskā, kur notika viņa pārrunas ar Baltkrievijas kolēģi Vladimiru Makeju.

Intervijā Sputnik Lietuva Nacionālās enerģētiskās drošības fonda vadošais analītiķis Igors Juškovs norādīja, ka jau patlaban starp Lietuvu un Latviju izvēršas konkurence Baltkrievijas naftas tranzīta jomā.

Госсекретарь США Майк Помпео - Sputnik Latvija
Politika
ASV paziņoja, ka ir gatavas nodrošināt naftu Baltkrievijai "100% apmērā"

"Viņi (Lietuva un Latvija – red.) saprot, ka tās viņiem ir zināmas izredzes. Baltkrievija paziņoja, ka samazinās Krievijas naftas iepirkumus un organizēs alternatīvas piegādes. Acīmredzot alternatīvās piegādes Novopolockas NPR ies caur Baltiju. Un viņi konkurē, jo saņems naudu par naftas pārkraušanu un transportēšanu. Domājams, tās tomēr būs ostas un tālāk – dzelzceļi," norādīja eksperts.

Viņš piezīmēja, ka ar naftas tranzīta tehnoloģiju Baltkrievijai no Baltijas viss ir saprotams, taču ar gāzes piegādi rodas vairāki jautājumi.

"Lietuva varētu, piemēram, palaist reversā gāzesvadu, kas no Krievijas neiet caur Baltkrieviju, taču šajā gadījumā tā nesaņemtu peļņu par gāzes transportēšanu uz Kaļiņingradas apgabalu. Principā, Lietuva pati daļu gāzes, aptuveni 50 procentus saņem no Krievijas. Ja tā atteiktos no gāzes piegādēm no Krievijas, iepirkumiem, tai nāktos visu SDG termināli izmantot savām vajadzībām. Tad nepaliktu caurlaides spējas, lai uzņemtu gāzi arī baltkrieviem. Tāpēc ar gāzi viss ir vēl sarežģītāk, nekā ar naftu," pastāstīja Juškovs.

Viņš konstatēja, ka patlaban baltieši cer nopelnīt uz baltkrievu rēķina un pateicoties viņu Krievijas šantāžai – sak, viņi atteiksies no Krievijas naftas.

"Viņi (Baltkrievija – red.) patiešām var to izdarīt, nodarot sev zaudējumus, taču baltieši grib parosīties un nopelnīt uz šī rēķina. Es domāju, tagad tur kaulējas, lai tas būtu izdevīgāk, nekā tranzīts caur Latviju. Baltkrievi vēlas vismaz kaut kur ietaupīt, lai arī ar katru barelu, salīdzinājumā ar Krievijas naftas pirkumu, viņi zaudēs apmēram 15, pat 20 dolārus. Viņi pārmaksās 20 dolārus, taču pie tam, lai cik dīvaini tas būtu, centīsies ietaupīt pāris dolārus uz transportēšanas rēķina, sarīdot šajā jomā Lietuvu un Latviju," uzskata eksperts.

Ziņu lente
0