Kaljulaida pastāstīja, vai ir slikti būt krievam Igaunijā

© AFP 2023 / Jussi Nukari / Lehtikuva Президент Эстонии Керсти Кальюлайд
Президент Эстонии Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida pārsteidza ar savu Jaunajam gadam veltīto interviju, kurā atklāti pastāstīja par valsts krievu iedzīvotāju jautājumu.

RĪGA, 30. decembris – Sputnik. Jaunajam gadam veltītajā intervijā telekanālam ETV+ Igaunijas valsts vadītāja Kersti Kaljulaida skāra daudzas tēmas, kuras, kā liecina jaunākie notikumi, nav patīkamas valsts amatpersonām ne vien Igaunijā, bet arī Latvijā. Tas ir krievvalodīgo iedzīvotāju jautājums Baltijas valstīs.

Pēc Kaljulaidas sacītā, viņai tā ir privāta tēma. Viņa ir pārliecināta, ka bērniem, kuru ģimenēs vairāk runā krievu valodā, ir jāievieš padziļināta krievu valodas, literatūras un kultūras apgūšana, citē viņas vārdus Sputnik Igaunija.

Ievainotās dvēseles

Igaunijas prezidente pastāstīja, ka reiz viņas dēls, pārnākot mājās no skolas, uzdeva viņai jautājumu, kādēļ Igaunijā būt krievam ir slikti? Tad viņa saprata, ka tikai un vienīgi pieņēmusi reiz viņai uzspiesto daļas cilvēku domu gājienu, kuri dzīvo Igaunijā, ka, ja tu esi krievs, tad tas ir slikti.

"Es domāju, ka lielā mērā tas ir saistīts ar mūsu vecāku ievainotajām dvēselēm. Arī ar manējo. Jo nav nekāds noslēpums, ka cilvēki, kuri ieradās šeit padomju laikos, nevēlējās zināt nedz valodu, nedz Igaunijas kultūru. Viņi nevēlējās mani, mazu bērnu, apkalpot veikalā igauņu valodā. Un lika to saprast ļoti augstprātīgā veidā. Manas smadzenes un mana dvēsele arī cieta," pastāstīja viņa.

Lai atteiktos no šādas domāšanas, pēc Kaljulaidas domām, ir nepieciešams laiks. Visi cilvēki ir vienlīdzīgi, un tas vienmēr ir jāatceras.

Школьники на уроке истории в городе Спрингфилд в США - Sputnik Latvija
Nepiešķīra naudu skolām: Itālijas izglītības ministrs demisionējis

Tāpat viņa atzīmēja, ka bērniem kopš agrīna vecuma ir jāapgūst vairākas valodas, lai harmoniski attīstītos sabiedrībā.

"Mani mazbērni vispār apmēklē krievu bērnudārzu. Tieši tāpēc, ka mūsu ģimenē septiņus gadus vecs bērns, kurš prot tikai vienu valodu, skaitās neprātīga izšķērdība. Jau bērnībā viņam ir jāapgūst vismaz vēl viena valoda, bet labāk būtu divas valodas. Mani jaunākie bērni runā trijās valodās kopš bērnudārza vecuma. Es vērtēju valodu bagātību," uzsvēra viņa.

Atgādināsim, ka saskaņā ar 2010. gadā pieņemto likumu "Par pamatskolu un ģimnāziju", daudzas skolas un ģimnāzijas Igaunijā daļēji ir pārgājušas uz mācībām igauņu valodā. Šobrīd valstī strādā vien 74 skolas, kurās izglītību var iegūt krievu valodā.

Ziņu lente
0