Turcijas ārlietu ministrs pastāstīja, kāda ir situācija Baltijas aizsardzības jautājumā

© Sputnik / Sputnik / Pāriet pie mediju bankasМеждународные военные учения Summer Shield XIV в Латвии
Международные военные учения Summer Shield XIV в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ankara neatbalstīs NATO plānu Baltijas aizsardzībai, kamēr alianse nepieņems plānu Turcijas aizsardzībai no terorisma draudiem, informēja Turcijas ārlietu ministrs Mevluts Čavušoglu.

RĪGA, 12. decembris — Sputnik. Gan NATO Baltijas valstu aizsardzības plāns, gan Turcijas aizsardzības plāns vēl ir jāapstiprina, paziņoja Turcijas ārlietu ministrs Mevluts Čavušoglu. Viņš uzskata, ka abi plāni jāapstiprina tikai vienlaikus, vēsta RIA Novosti.

Руководитель Центра политико-военных исследований факультета мировой политики МГУ имени М.В. Ломоносова, вице-президент Российского совета по международным делам, генерал-лейтенант запаса Евгений Бужинский - Sputnik Latvija
Nekā personiska: Baltijas valstu aizsardzības plāns var izjukt Turcijas dēļ

"Mēs bijām spiesti bloķēt lēmumu par Baltiju. Gan mūsu plāns, gan Baltijas plāns ir jāapstiprina. Kamēr nav apstiprināts mūsu plāns, netiks apstiprināts arī otrs. Abi plāni jāapstiprina vienlaikus. NATO pienākums ir aizsargāt Turciju, tāpat kā Baltiju," teica Čavušoglu trešdien, 11.decembrī.

Viņš piebilda, ka Turcijas drošība ir tikpat svarīga, kā Baltijas valstu un Polijas drošība.

Iepriekš NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs atklāja, ka NATO valstis nesenajā samitā Londonā atzinīgi novērtējušas atjaunoto Baltijas valstu un Polijas aizsardzības plānu, ko bloķēja Turcija. Taču ģenerālsekretārs neatklāja, vai apspriests jautājums par Ankaras gatavību pēc rotācijas principa piešķirt savus karavīrus NATO bataljona grupām Baltijā un Polijā, un vai iespējams, ka NATO valstis piekritušas: Turcija plānu apstiprinās, taču bruņotos spēkus nenosūtīs.

Savukārt Turcijas ārlietu ministrs Mevluts Čavušoglu 6. decembrī noraidīja apgalvojumus, ka NATO samitā Londonā Ankara piekāpusies. Viņš konstatēja, ka Baltijas aizsardzības plāns netiks publiskots pirms plāna, kas paredz Turcijas aizsardzību no draudiem, arī no apdraudējuma, ko rada Sīrijas kurdu pašaizsardzības spēki, ko Ankara uzskata par teroristisku organizāciju.

Savukārt Turcijas aizsardzības ministrs Hulusi Akars pārmeta Ziemeļatlantijas aliansei, ka tā atstājusi Ankaru vienu cīņā ar teroristiem. "Galu galā, nav sasniegta nekāda vienošanās (par atbalstu Turcijai cīņā ar Sīrijas kurdu pašaizsardzības spēkiem). Mēs esam palikuši vieni cīņā ar terorismu," teica Akars.

Обучение добровольцев сирийской армии в пригороде Дамаска - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltijas amazones – NATO pēdējā rezerve Austrumeiropā

Īsi pirms NATO samita aģentūra Reuters informēja, ka Ankara devusi rīkojumu valsts pārstāvim NATO neparakstīt militāro plānu Baltijas aizsardzībai, kā arī vērst spiedienu pret alianses locekļiem ar mērķi panākt oficiālu lēmumu – Sīrijas kurdu pašaizsardzības spēku atzīšanu par teroristiskām vienībām. Ziņots, ka vairākas NATO dalībvalstis, arī ASV bloķējušas atjaunoto Turcijas aizsardzības stratēģiju, kurā Sīrijas kurdu vienības "Tautas pašaizsardzības spēki" pieminēti kā spēks, kas apdraud Turciju.

Atgādināsim, ka ASV vairākus gadus aktīvi sadarbojās ar kurdu vienībām Sīrijā, aizbildinoties ar cīņu pret teroristisko organizāciju "Islāma valsts". Turcija vairākkārt pauda neapmierinātību ar tamlīdzīgu ASV lēmumu un aicināja pārtraukt tamlīdzīgu sadarbības formātu.

Ziņu lente
0