Igaunijā apbūvēs pēc imperatora Nikolaja I pavēles būvētu cietoksni

© Facebook / Владимир ДубейБатарейная крепость в Таллине, построенная по приказу российского императора Николая I
Батарейная крепость в Таллине, построенная по приказу российского императора Николая I - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cietoksni nopirkušais uzņēmējs vēlas iekārtot tajā dzīvokļus, viesnīcas, ofisus un restorānus. Taču pirms šp plānu īstenošanas viņam nāksies renovēt kompleksu.

RĪGA, 24. novembris - Sputnik. Uzņēmējs, kurš ieguvis savā īpašumā pēc Krievijas imperatora Nikolaja I pavēles būvēto Baterijas cietoksni Tallinā, pārvērtīs to par universālu centru, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz portālu ERR.

"Cietoksnim nepieciešama renovācija, turklāt ne vien fiziska, bet arī garīgā nozīmē. Cietoksnim ir jādzīvo. Ne tikai dienā, bet arī naktī. Tajā vajadzīga vieta dzīvokļiem, nelielām viesnīcām, ofisiem, restorāniem un kafejnīcām. Protams, tur būs arī muzejs, Tallinai jābūt atvērtai uz jūras pusi," viņš pastāstīja izdevumam

Остров Большой Тютерс в Финском заливе. - Sputnik Latvija
Karoja ar vāciešiem 40 dienas pēc pazušanas: Baltijas jūrā meklē mīklainu zemūdeni

Baterijas cietokšņa iegādei bija iesniegts viens vienīgs pieteikums. Izsoles sākotnējā cena – 4,5 miljoni eiro. Izsoles vienīgais dalībnieks bija igauņu lielā uzņēmēja Urmasa Sīrumā kompānija.

Uzvarētājs tiks oficiāli izsludināts decembrī.

Senatnes pieminekļu aizsardzības departaments noteicis ierobežojumus objektā plānojamiem darbiem. Kompleksā ļauts būvēt jaunas ēkas, taču vispirms tā īpašniekam būs jāsakārto jūras cietoksnis.

Tā būvdarbi sākās 1828.gadā pēc Nikolaja I pavēles – Baltijas robežu aizsardzībai, un noslēdzās 1840.gadā.

Ēkas kaļķakmens fasāde ir lieliski saglabājusies līdz mūsdienām. Cietokšņa lielgabali nav lietoti ne reizi: līdz ar tehnoloģiju attīstību cietoksnis zaudēja savu vērtību militārās būves kontekstā.

Kopš 1867.gada kompleksā bija iekārtotas kazarmas kareivjiem, bet 1919.gadā krasta nocietinājumi tika pārvērstio par cietumu. Sargtorņu ieskautais cietoksnis pēc cietuma slēgšanas 2003.gadā kļuva par tūrisma objektu un izstāžu kompleksu.

Ziņu lente
0