Vācijā sašutuši par Lietuvā organizēto mācību "Dzelzs vilks" nosaukumu

© Foto : Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerijaВоенные учения "Железный волк" в Литве
Военные учения Железный волк в Литве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijas brīvdomātāju savienības priekšsēdētājs Klauss Hartmans pauda viedokli, ka viena no NATO valstīm ar nodomu izvēlējusies skandalozo nosaukumu.

RĪGA, 17. novembris – Sputnik. Vācijā atgādināja, ka mācības "Dzelzs vilks II" Lietuvā atsaucas uz 30.gados izveidotās lietuviešu fašistiskās vienības nosaukumu, vēsta Sputnik Deutschland.

"Es uzskatu, ka šie "vērtību sabiedrības" – NATO izcilie sabiedrotie ir tik nekaunīgi, ka mērķtiecīgi izvēlējušies šo no vēsturiskā viedokļa skandalozo nosaukumu," intervijā Sputnik pastāstīja Vācijas brīvdomātāju savienības priekšsēdētājs Klauss Hartmans.

Viņš ieteica ņemt vērā, ka cilvēki, kuri piedalās manevros, nav īpaši labi vēstures zinātāji un neievēro to, vai arī neiebilst, ja arī pamana.

НАТО пытается запугать Россию и успокоить страны Балтии - Sputnik Latvija
Video
Iebiedēt Krieviju un nomierināt Baltijas valstis: priekš kam NATO "Dzelzs vilks"

Kustība "Dzelzs vilks" (Geležinis Vilkas), pazīstama arī kā Dzelzs vilku asociācija ir nacionālistiska kustība Lietuvā, ko 1927.gadā nodibināja Augustīns Voldemārs. Portāls vēsta, ka šai agresīvajai antisemītiskajai un fašistiskajai apvienībai pārsvarā pievienojās virsnieki, studenti un skolēni. Viņu mērķis bija atbrīvot Lietuvu no poļiem un ebrejiem un radīt spēcīgu valsti pēc Eiropas fašistisko kustību parauga.

Hartmans uzskata, ka tas sākotnēji iecerēts kā provokācija NATO labākajās tradīcijās.

"Ņemot vērā šo vēsturisko tradīciju, ko iemieso NATO, lai arī neviens neaapgalvo, ka nosaukums "Dzelzs vilks" izraudzīts nejauši un kļūdaini. Vismaz frontē – Lietuvā un visā Baltijā kopumā – šis pret Krieviju vērstais signāls ir acīmredzams," viņš teica.

Pēc Vācijas brīvdomātāju savienības priekšsēdētāja domām, Vācijas valdība pieļāvusi tamlīdzīgas provokācijas, lai arī izliekas, ka nekas tai nav zināms un tā cīnās ar galēji labējiem spēkiem. Hartmans uzskata, ka Berlīnes aukstasinīgā attieksme pret "dažiem fašistiem Kijevā" un citviet ir nepieņemama.

Lietuvā, Pabrades poligona teritorijā līdz 18.novembrim turpināsies starptautiskās mācības "Dzelzs vilks II" (Geležinis Vilkas II). Tajās piedalās aptuveni četri tūkstoši karavīru no 11 NATO valstīm un aptuveni tūkstotis militārās tehnikas vienību.

Manevri paredzēti, lai novērtētu NATO spēku un Lietuvas bataljonu cīņasspēju, kā arī aizsardzību un mijiedarbību kopīgās operācijās ar sabiedrotajiem un partneriem.

Ziņu lente
0