Glābēji aicina Igaunijas iedzīvotājus nodot sprādzienbīstamas ierīces

© Фото Eesti PäästeametВзрывчатые вещества и детонаторы
Взрывчатые вещества и детонаторы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
KaPo darbinieki un glābēji brīdina par to, ka nekādā gadījumā nedrīkst pašam nest sprādzienbīstamas ierīces vai detonatorus uz glābšanas komandas ēku vai policijas iecirkni.

RĪGA, 11. novembris – Sputnik. Igaunijas Drošības policija (KaPo) un Igaunijas Glābšanas departaments vērsās pie valsts iedzīvotājiem ar lūgumu nodot nelikumīgus spridzekļus, raksta Sputnik Igaunija.

Граната - Sputnik Latvija
Granātas pa pastu: policija Jūrmalā aizturējusi "melno arheologu"

Iesāktā kampaņa, pēc glābēju un pretizlūkošanas dienesta darbinieku domām, palīdzēs samazināt spridzekļu skaitu, ko republikas iedzīvotāji tur pie sevis mājās.

Glābšanas departamenta Atmīnēšanas centrs gadā saņem aptuveni 1400 izsaukumu, kuru laikā tiek neitralizēti vidēji 4000 sprādzienbīstamu ierīču. Pēdējais skaļais gadījums ar spridzekli notika 2010. gadā, kad sprādziena rezultātā daudzdzīvokļu mājā Tallinā bojā gāja vīrietis un mazs bērns. Daži cilvēki gājuši bojā, mēģinot sagriezt lādiņus ar slīpmašīnu.

"Daudziem Igaunijas iedzīvotājiem joprojām mājās ir sprādzienbīstamas ierīces, kas apdraud gan pašu īpašnieku, gan arī viņa tuviniekus un kaimiņus. Piemēram, ja šādas ierīces tiek glabātas daudzdzīvokļu mājā, tad sprādziens var novest pie traģiskām sekām," pastāstīja Glābšanas departamenta Atmīnēšanas centra padomnieks Arno Pugonens.

2019. gadā veiktais pētījums parādīja, ka tikai nedaudz par pusi Igaunijas iedzīvotāju zina, ka brīvprātīga sprādzienbīstamas ierīces nodošana neparedz sodu.

Основная винтовка немецкой армии Маузер 98К - Sputnik Latvija
Tiesa atņēma zemessargam šautenes, ložmetējus un zenītlielgabalu

"Ir ļoti svarīgi uzsvērt, ka brīvprātīga sprādzienbīstamas ierīces nodošana neparedz sodu. Protams, ja jūs paši neesat mums par to devuši ziņu, bet par jums ir pasūdzējies jūsu kaimiņš, tādā gadījumā tiks ierosināta krimināllieta, kura var novest pie reālas brīvības atņemšanas. Tādēļ prātīgāk būtu paziņot pašam un negaidīt, kamēr to izdarīs kāds cits," atgādināja Drošības policijas departamenta biroja vadītājs Tinu Mijlveje.

KaPo darbinieki un glābēji brīdina par to, ka nekādā gadījumā nedrīkst pašam nedrīkst pašam nest sprādzienbīstamas ierīces vai detonatorus uz glābšanas komandas ēku vai policijas iecirkni. Ir jāpiezvana pa ārkārtas gadījumu tālruni 112 un jāpaziņo tā precīza atrašanās vieta, sniedzot pēc iespējas vairāk informācijas. Pēc sprādzienbīstamās ierīces ieradīsies sapieri, aizvedīs to drošā vietā un iznīcinās.

Ziņu lente
0