Baltijas valstis pastiprinās gaisa telpas novērošanu

© Фото: kariuomene.kam.ltСамолет ВВС Литвы C-27J Spartan
Самолет ВВС Литвы C-27J Spartan - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstis vienojušās sākt gaisa telpas kontroles un novērošanas sistēmas modernizāciju atbilstoši NATO prasībām.

RĪGA, 26. oktobris – Sputnik. Lietuvas, Latvijas un Igaunijas aizsardzības ministri parakstījuši vienošanos par pastiprinātu kopīgo Baltijas gaisa telpas novērošanu, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Lietuvas Aizsardzības ministrijas preses dienestu.

Saskaņā ar ceturtdien Briselē parakstīto vienošanos, plānots, ka drošību kontrolēs trīs novērošanas centri. Vienošanās paredz jaunas struktūras izveidi Baltijas gaisa telpas novērošanas un kontroles vienotajai sistēmai – BALTNET.

BALTNET ir vienota novērošanas un kontroles sistēma, integrēta analoģiskā NATO sistēmā, kas nodrošina Lietuvas, Latvijas un Igaunijas gaisa telpas drošību. Patlaban tai ir vadības centrs Karmēlavā (Lietuvā), kontroles posteņi un radiolokācijas stacijas trijās Baltijas valstīs un specializētās iekārtas.

Jaunā vienošanās paredz, ka turpmāk BALTNET veidos trīs atsevišķi nacionālie pārvaldes centri visās valstīs. Tie kopīgiem spēkiem kontrolēs gaisa telpu un apmainīsies datiem.

Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis atzīmēja, ka šī sistēma nodrošina Baltijas valstu "gaisa telpas suverenitāti".

Pašreizējā Baltijas jūras gaisa telpas novērošanas un kontroles sistēma bija izveidota 2007. gadā, taču situācija mainās, un NATO pieprasīja tās pilnveidošanu.

Gaisa policijas misiju Baltijas valstīs pilda alianses lidmašīnas, kas dislocētas lidlaukos Lietuvā un Igaunijā.

Ziņu lente
0