Lai tikai Latvijai netiktu: Lietuva gatava upurēt sirdsapziņu kravu labad

© Foto : Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerijaКлайпедский морской порт
Клайпедский морской порт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Klaipēdas ostā netiks paplašināts minerālmēslu komplekss, Baltkrievijas kravas var aiziet caur Latvijas ostām. Lietuvas valdība ir nobažījusies.

RĪGA, 26. oktobris — Sputnik. Lietuvā pārsvaru guvusi pragmatiska pieeja Baltkrievijas investīcijām Klaipēdas ostā strādājošajos uzņēmumos. Valdība nolēmusi nepievērsties politikai situācijā, kad iespējams saņemt lielāku minerālmēslu kravu apjomu no kaimiņvalsts, vēsta 15min.lt.

Бывший премьер-министр Латвии Вилис Криштопанс со спутницей - Sputnik Latvija
Politika
Krištopāns: Latvijas varasvīri nedraudzējas ar galvu, ja neuzskata tranzītu par prioritāti

Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis pavēstīja, ka Ministru kabinets kontrolē riskus, kas saistīti ar Baltkrievijas minerālmēslu ražotāja "Belaruskalij" un uzņēmēja Igora Udovicka investīcijām uzņēmumos Klaipēdas ostā. Skvernelis uzsvēra, ka valdība nevar uz apšaubāmu pieņēmumu pamata pieņemt lēmumus, kas liegtu ostai un Lietuvas dzelzceļam saņemt Baltkrievijas tranzīta nestos ienākumus.

"Ja pastāv nacionālās drošības riski, tos vajag identificēt un iesniegt rekomendācijas to mazināšanai, un tas ir izdarīts," apliecināja Skvernelis.

"Risku vadībā nevar būt tā, ka apšaubāmi pieņēmumi mazinātu mūsu iespējas saņemt lielākus ienākumus valstij un budžetam, cilvēkiem – es runāju par šo kravu nozīmi Lietuvos gelezinkeliai un Klaipēdas ostas acīs. Tā ir milzīga, liela daļa mūsu valsts ienākumu, to nevar aizsegt emocijas vai vēlme politizēt jautājumu," akcentēja valdības vadītājs.

Neļaut Latvijai pārtvert minerālmēslus

Iepriekš Lietuvas MK slēgtā sēdē izskatīja jautājumu par beramkravu termināļa "Biriu kroviniu termnalas" plāniem iegādāties kompānijas "Nemuno terminalas" akcijas. Opozīcijā strādājošie konservatori prasīja izskatīt jautājumu Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komisijā un apgalvoja, ka viņus satrauc Baltkrievijas ietekme Klaipēdas ostā.

Трансформаторы электроподстанции - Sputnik Latvija
Skopais Latvijas tranzīts un BelAES: Lietuvā noteikuši galvenos draudus

Valdība lēmuma saturu nekomentēja, jo tas ir konfidenciāls, taču, domājams, investīcijas tika atbalstītas.

Iekraušanas kompānijas "Biriu kroviniu termnalas" un "Nemuno terminalas" Klaipēdas ostas teritorijā strādā līdzās viena otrai, un abās lielas akciju paketes pieder uzņēmējam Igoram Udovickim.

Reģistru centra dati liecina, ka Udovickim pieder 70% "Biriu kroviniu termnalas" akciju, "Belaruskalij" - 30%.

Igors Udovickis kopā ar Olgu Udovcku kontrolē 100% "Nemuno terminalas" akciju caur "Ferteksos transportas".

Uzņēmējs apliecināja, ka darījums ļaus izveidot vienotu kompleksu ar jaunām noliktavām eksportam paredzēto Baltkrievijas kālija minerālmēslu pieņemšanai. Viņš uzsvēra, ka tranzīts ies cauri citām ostām, ja tas netiks paveikts.

"Biriu kroviniu termnalas potenciāls pieaugs no tagadējiem 12 miljoniem tonnu gadā līdz 16 miljoniem. Tas ir apjoms, ko paredzēts eksportēt no Baltkrievijas 2024.-2025.gg. Ja mēs to nepaveiksim, kālija minerālmēslu papildu apjomi tiks novirzīti uz citām ostām," viņš paskaidroja.

Uzņēmējs norādīja, ka garantētā tranzīta nodrošinājumam akvatorija pie piestātnēm jāpadziļina līdz 15,5 metru iegrimei. Tas ļaus iekraut kuģus ar tilpumu līdz 100 tūkstošiem tonnu.

Sakaru un transporta ministrs Jaroslavs Narkevičs norādīja: Lietuva nevēlas, lai Baltkrievijas kravas aizietu uz Latvijas ostām.

"Pirmkārt, saglabāt esošo, jo būtiski pieaug konkurence, "Belaruskalij" saņēmis piedāvājumus no Latvijas, taču viņiem ir labas attiecības ar mūsu dzelzceļiem un ostu, viņiem ir 30% akciju (BKT – red.), tāpēc viņi grib paplašināties. Pasaules tirgus sarūk, gaidāma daļēja eksporta samazināšanās," teica ministrs.

Viņš atteicās komentēt pieņemto valdības lēmumu par "Beloruskalij" un Udovicka investīcijām ostā, taču piezīmēja, ka tas paver ceļu BKT paplašināšanai, ostas piestātņu padziļināšanai.

Ziņu lente
0