Attieksme pret krieviem Igaunijā pārsteigusi amerikāņu žurnālistu

© Sputnik / Вадим АнцуповФлаги Эстонии и России
Флаги Эстонии и России - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Attieksme pret krieviem un krievu valodu Igaunijā uzlabojas, turklāt pašu valsti var nosaukt par reģionālo miera balodi – pie tāda secinājuma nonācis amerikāņu žurnālists Vidžajs Mahešvari.

RĪGA, 23. oktobris — Sputnik. Amerikāņu žurnālists Vidžajs Mahešvari apmeklējis Igauniju un bijis ļoti pārsteigts par to, kā dažu gadu laikā valsti mainījusies attieksme pret krieviem un krievu valodu, vēsta Sputnik Igaunija.

Viņš atcerējās: "Neesmu bijis Igaunijā vairāk nekā piecus gadus un atceros, cik nelabvēlīga tur bija attieksme pret krievu valodu – aptuveni tāpat kā šodien Ukrainā, lai arī aptuveni trešā daļa no pusotra miljona šīs valsts pilsoņu ir krievvalodīgie."

Pats raksta autors atzina, ka pirms brauciena bija noskaņots aizspriedumaini, jo Igaunijā iebrauca no Krievijas.

Учебники эстонского языка. - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji brauc prom uz Igauniju mācīties krievu valodā

Tomēr žurnālists bija pārsteigts, kā attieksme pret krievu valodu un krieviem pēdējos gados mainījusies uz labo usi. Mahešvari atzīmēja krievu valodā runājošo Igaunijas iedzīvotāju nepiespiesto un brīvo izturēšanos un pievērsa uzmanību krievu valodā sagatavotai ēdienkartei restorānā.

Žurnālista draugs – igaunis arī apstiprināja, ka valstī attieksme pret krievu valodu tagad ir daudz labāka. Pēc Mahešvari domām, to apliecina arī valsts prezidentes kancelejas nesenā pagaidu pārcelšanās uz Narvu, ko viņa pamatoja ar nepieciešamību lauzt igauņu stereotipus par šo pilsētu.

Krievu valoda joprojām ir viena no visvairāk izplatītajām (pēc igauņu valodas) Igaunijā. Aptuveni 30% iedzīvotāju to uzskata par savu dzimto valodu. Tallinā krievu valoda ir dzimtā gandrīz 47% iedzīvotāju. Igaunijas ziemeļaustrumos krievvalodīgo iedzīvotāju procentuālā attiecība ir vēl lielāka.

Vienlaikus vienīgā valsts valoda Igaunijā ir igauņu valoda. Pie tam, piemēram, kaimiņvalstī Somijā valsts valodas statuss piešķirts somu un zviedru valodām, lai arī zviedriski valstī runā mazāk nekā 10% iedzīvotāju – vairākkārt mazāk nekā Igaunijā runā krieviski.

Ziņu lente
0