Igaunija kļuvusi par konkurētspējīgāko valsti Baltijā

© Sputnik / Вадим АнцуповЭкскурсия по подземельям бастионов.
Экскурсия по подземельям бастионов. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaules ekonomikas foruma reitingā konkurētspēja tiek definēta kā stabila ekonomiskās izaugsme, ko nodrošina valsts.

RĪGA, 14. oktobris – Sputnik. Igaunija apsteigusi citas Baltijas valstis Pasaules ekonomikas foruma nacionālo ekonomiku konkurētspējas reitingā, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz reitinga pārskatu.

Pasaules ekonomikas forums definē nacionālo konkurētspēju kā valsts un tās institūtu spēju nodrošināt stabilus ekonomiskās izaugsmes tempus, kuri būtu stabili vidēja termiņa perspektīvā.

Konkurētspējas kontroles rādītāju vidū tiek izcelti: institūtu kvalitāte, infrastruktūra, makroekonomiskā stabilitāte, veselība un sākotnējā izglītība, augstākā izglītība un profesionālā sagatavošana, preču un pakalpojumu tirgus efektivitāte, finanšu tirgus attīstības līmenis, tehnoloģiskās attīstības līmenis, iekšējā tirgus apmērs, kompāniju konkurētspējas un inovāciju potenciāls.

Доцент кафедры европейского права МГИМО Николай Топорнин   - Sputnik Latvija
Eksperts par ASV jauno triecienu tirdzniecības karā: eiropieši parādā nepaliks

Baltijas valstu vidū Igaunija reitingā ieguvusi 31. vietu, Lietuva – 39. vietu, savukārt Latvija – 41. vietu.

Reitinga pirmajā vietā ierindojusies Singapūra, pastumjot otrajā vietā ASV. Tāpat līderu trijniekā iekļuvusi Honkonga.

Viskonkurētspējīgākais valstu konglomerāts ir un paliek Āzijas un Klusā okeāna reģions, taču Eiropa un ASV atpaliek no tā vien pavisam nedaudz.

Atskaitē atsevišķi ir izceltas Ziemeļvalstis, kā tehnoloģiski attīstītākās, inovatīvākās un dinamiskākās, kurām ir arī augstāki dzīves standarti un sociālā aizsardzība.

Saskaņā ar reitinga sastādītāju vērtējumu, lielākus panākumus gūst tieši tās valstis, kurās sociālie un ekonomikas izaicinājumi tiek izskatīti kā viens vesels.

Ziņu lente
0