Eksperts komentēja Lietuvas reakciju pēc KF pārstāvju ziņojumiem EDSO

© Sputnik / Александр НатрускинАналитик Центра общественно-политических исследований "Русская Балтика" Александр Носович
Аналитик Центра общественно-политических исследований Русская Балтика Александр Носович - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas pārstāvju izteikumi skan muļķīgi, kad viņus "piespiež pie sienas" un liek atskaitīties par cilvēktiesību ievērošanu valstī, norādīja politikas analītiķis Aleksandrs Nosovičs.

RĪGA, 24. septembris – Sputnik. Viļņa ir sašutusi, ka Rietumiem kļūst zināms, kāda ir reālā situācija Lietuvā cilvēktiesību jomā. No tā izriet Lietuvas pārstāvju neadekvātā reakcija, intervijā Sputnik Lietuva konstatēja politikas analītiķis Aleksandrs Nosovičs.

Праздник завершился хороводом и языческим ритуалом у огня - Sputnik Latvija
"Putins vainīgs": lietuviešu rusofobs spiests sarkt pagānu dēļ

Viņš atklāja, ka cilvēktiesībām veltītajā EDSO sēdē Varšavā Krievijas pārstāvji ziņoja par cilvēktiesību pārkāpumiem un politisko disidentu vajāšanu Lietuvā. Pēc ziņojuma no Lietuvas delegācijas puses sekoja asa kritika.

"Pret mums uzstājās Lietuvas delegācijas vadītāja, kura, no vienas puses, paziņoja, ka mēs vēršam dezinformāciju pret Lietuvu, no otras puses, - atzina, ka Lietuvā patiešām aizliegts paust noteiktu viedokli par vēstures jautājumiem. Tie, kas šim aizliegumam nepiekrīt, var vērsties Lietuvas vai starptautiskajā tiesā un tur cīnīties par savām tiesībām paust viedokli," teica analītiķis.

Lietuvas pārstāves atbildi Nosovičs nosauca par sirreālistisku, jo, no vienas puses, viņas vārdi apliecināja, ka Krievijas žurnālisti saka patiesību, no otras – viņa apgalvo, ka tā esot dezinformācija.

"Atklāti sakot, nespēju aptvert, kā Lietuvas valstij galvā pastāv abas šīs ietas. Tā ir raksturīga Lietuvas pārstāvja uzstāšanās, kas liecina: Krievijas žurnālisti rīkojas pareizi. Lieta tāda, ka ilgus gadus Rietumos neviens nav kritizējis Baltijas valstis. Valdīja uzskats, ka tās ir izdarījušas pareizo vēsturisko izvēli, devušās pa pareizo ceļu, iestājoties NATO un Eiropas Savienībā," teica eksperts.

Pēc Nosoviča domām, Lietuvas vadība vienmēr līdzīgi reaģē uz publiskiem ziņojumiem par cilvēktiesību pārkāpumiem savā valstī un mēģina atrast citus vainīgos. Viņš atgādināja, cik sašutusi bija Baltijas valsts pārstāve par ziņojumu, kas izskanēja Eiropas Parlamentā.

"Atnāca Lietuvas pārstāve, un tāpat paziņoja, rupji sakot, ka mēs tikai melojam. Pie tam, neminot nekādus faktus, viņa nevis argumentēja savu viedokli, bet gan centās izspiest līdzjūtību, stāstīja, cik nelaimīgi esot lietuvieši, kā viņus deportējuši Staļina laikā, ka viņiem esot ļoti smaga vēsture, un ciešanas, ko pārdzīvojušas tūkstošiem lietuviešu ģimeņu nav nekādi salīdzināmas ar to dažu cilvēku stāvokli – Palecki, Meļu un pārējiem, par ko runā Krievijas pārstāvji," atzīmēja analītiķis.

Nosovičs uzskata, ka Lietuva nav pieradusi pie kritikas, un gadījumā, ja Viļņa tiek "piespiesta pie sienas", ja tai liek atskaitīties, katra valsts pārstāvju uzstāšanās izskatās muļķīgi.

Ziņu lente
0