Igaunijas ārlietu ministrs vēlas izsaukt KF vēstnieku un "pasniegt" viņam vēstures mācību

CC BY 2.0 / Estonian EU Council Presidency / Урмас Рейнсалу - министр иностранных дел Эстонии
Урмас Рейнсалу - министр иностранных дел Эстонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vēstnieka Igaunijā Aleksandra Petrova vārdi par padomju karavīru – Tallinas atbrīvotāju – varoņdarbu radījuši asu Igaunijas ārlietu ministra Urmasa Reinsalu neapmierinātību – viņš apņēmies izskaidrot "igauņu viedokli".

RĪGA, 21. septembris — Sputnik. Igaunijas Ārlietu ministrija nepiekrīt Krievijas vēstnieka Aleksandra Petrova vārdiem par to, ka padomju spēki atbrīvojuši Tallinu no vācu okupācijas, un apņēmies pastāstīt viņam par savējo vēstures versiju, vēsta Sputnik Igaunija.

Igaunijas valdības tradicionālās preses konferences laikā ārlietu ministrs Urmass Reinsalu aizskāra jautājumu par "divām Igaunijas okupācijām" un kritizēja Krievijas vēstnieka Aleksandra Petrova interviju par Tallinas atbrīvošanu 1944.gada 22.septembrī.

Kas īsti padzina vāciešus no Tallinas?

Preses konferences video ierakstā redzams, kā Reinsalu, nokavējis pasākuma sākumu, atklāti garlaikojas, kamēr pārējie ministri stāsta par Igaunijas valsts dienišķajām rūpēm: skatās griestos, groza galvu un darbojas ar viedtālruni. Politiķis atdzīvojās tikai tad, kad parādījās viņa iemīļotā tēma – Igaunijas "padomju okupācija".

Семья уходит из родного дома, июль 1941 года - Sputnik Latvija
Viedoklis
Neapgūtā vēstures mācība: kāpēc nevēlēšanās nožēlot grēkus nāk par ļaunu

Reinsalu citēja A.Petrova teikto kādam Krievijas izdevumam par to, ka "Igaunijas iedzīvotāji tur godā padomju karavīru varoņdarbu". Ministrs paziņoja, ka šis apgalvojums neesot patiess. Pēc paša Reinsalu domām, 1944.gada 22.septembrī, kad Sarkanā armija iegāja Tallinā, vācu karaspēka pilsētā vairs nebija, un sarkanarmiešiem pārsvarā pretojās no Somijas atbraukušie igauņu brīvprātīgie.

"Garā Hermaņa tornī 22.septembrī nolaida zilimelnbalto karogu un pacēla sarkano," intensīvi žestikulējot, klāstīja ministrs. Viņš piebilda, ka padomju spēki "okupējuši" Igaunijas Republiku un tās attieksme pret "divām okupācijām" ir negatīva.

Grūti taču ir iedomāties, ka nacisti, kuri trīs gadus bija okupējuši Tallinu, pēkšņi ne no šā, ne no tā nolēma paši pamest pilsētu. Turklāt viņu izveidotā tā saucamā vietējā administrācija, ko tagadējie igauņu vēsturnieki dēvē par "Oto Tīfa valdību", nekādi nepretojās vācu iebrucējiem.

Kā tiks atzīmēta Tallinas atbrīvošanas 75.gadadiena

Iepriekš jau vēstīts, ka 22.septembrī tiks atzīmēta Tallinas atbrīvošana no vācu fašistiskajiem iebrucējiem. 2019.gadā kopš Igaunijas galvaspilsētas atbrīvošanas no nacistiem un viņu līdzskrējējiem paiet 75 gadi, tāpēc Maskavā tiks organizēts svinīgais salūts programmas "Uzvaras piemiņa" ietvaros.

Памятник эстонцам, воевавшим на стороне фашистской Германии - Sputnik Latvija
Krievijas Aizsardzības ministrija publiskojusi datus par nacistu līdzskrējējiem Igaunijā

Svētdien, 22.septembrī KF vēstnieks A.Petrovs kopā ar vēstniecības darbiniekiem un veterāniem noliks ziedus un vainagus pie Bronzas karavīra – pieminekļa Kara kapos Tallinā. Enna Rosa radītā skulptūra padomju laikā bija uzstādīta līdzās brāļu kapam, kurā 1945.gada 14.aprīlī bija pārapbedīti trīspadsmit padomju karavīri, gājuši bojā Tallinas operācijas laikā 1944.gadā un iepriekš apbedīti citās pilsētas daļās.

Dienā apvienības "Krievijas tautieši Eiropā" uz laiku iedegs Mūžīgo uguni Mārjamē memoriālā, kas veltīts Padomju armijas karavīriem, Tallinas atbrīvošanas dalībniekiem. Pec Igaunijas neatkarības atjaunošanas vietējās varasiestādes uzstādīja Mārjamē pieminekli hitleriskajām vienībām, kas "aizstāvēja" Tallinu no padomjuu spēkiem, kā arī "Komunisma upuru memoriālu".

Ziņu lente
0