Ukraiņu dēļ vietējie krievi kļuvuši tuvāki igauņu nacionālistu acīs

© Sputnik / Вадим АнцуповПредседатель Консервативной народной партии (EKRE) Март Хельме
Председатель Консервативной народной партии (EKRE) Март Хельме - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijā sabraukuši "nepareizie" viesstrādnieki no Ukrainas. Galu galā vietējie krievi nacionālistiem šķiet daudz patīkamāki.

RĪGA, 13. septembris — Sputnik. Igaunijas iekšlietu ministra, Konservatīvās tautas partijas (EKRE) līdera Marta Helmes paziņojums par Ukrainas bezvīzu režīma negatīvo ietekmi saskāries ar opozīcijas un valdošās koalīcijas partneru kritiku, vēsta Sputnik Igaunija.

"Trojas zirgi" likuši iemīļot krievus

Helme atklāja, ka jau šoruden plāno iesniegt parlamentā ierosinājumu par bezvīzu režīma atcelšanu Ukrainas pilsoņiem.

Ministrs ir pārliecināts, ka uz Igauniju braucot "neīstie" ukraiņi.

"Tas ir Trojas zirgs arī Krievijai, jo tie, kuri šeit ierodas, nav tikdaudz ukraiņi, cik krievi no Ukrainas austrumiem, pārkrievojušies ukraiņi, jeb vienkārši homo soveticus," viņš apgalvoja.

Helme atzina, ka neizdosies pilnībā ierobežot migrāciju no austrumiem, taču uzsvēra, ka Igaunijas varasiestādēm jādod iespēja pašam lemt, ko, cik lielā skaitā, uz cik ilgu laiku un ar kādiem noteikumiem ielaist valstī.

Голосование на выборах президента России за рубежом - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kijeva jūk pa šuvēm: kas gaida Ukrainu bez draudzības ar Krieviju

Pēc ES bezvīzu režīma piešķiršanas Ukrainai igauņu nacionālisti vispirms sveica strādniekus no austrumiem, kam bija "jānoliek pie vietas" Igaunijā dzīvojošos krievvalodīgos. Taču drīz vien noskaidrojās, ka masveidā iebraukušie ukraiņi nebūt nevēlas mācīties valsts valodu un runā krieviski.

Parlamenta deputāts no EKRE, atvaļinātais pulkvedis, rakstnieks Leo Kunnass, pazīstams ar romānu "Karš 2023" par Krievijas uzbrukumu Igaunijai, apstiprināja, ka, ņemot vērā migrantu pieplūdumu, vietējie krievi partijai kļuvuši "tuvāki".

Viņš uzskata: lai arī nacionālkonservatoru galvenais mērķis ir igauņu tautas izdzīvošana, tas nedrīkst notikt uz citu Igaunijā dzīvojošo tautību apspiešanas rēķina.

"Neko tādu pat Putins nav teicis"

Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu ("Tēvzeme") nosauca Helmes iniciatīvu par "nesaprātīgu" un "juridiski neiespējamu".

Рабочий - Sputnik Latvija
Aizvien biežāk iedzīvotāji atbalsta darbaspēka ievešanu no ārvalstīm

Reinsalu norādīja, ka īstermiņa bezvīzu režīms Ukrainas pilsoņiem bija "skaidrs Briseles politiskais solis", atbildot uz "objektīvu noteikumu" izpildi no Kijevas puses, un atteikšanās no tā neatbilst Igaunijas interesēm – Ukrainas integrācijas atbalstam ES.

Viņš atgādināja, ka lielākā daļa ukraiņu, kuri ierodas peļņā Igaunijā, saņēmuši darba vīzu, bet ar vīzu pārkāpumiem saistītos jautājumus jārisina policijai.

Sašutis bija arī parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētāja vietnieks Marko Mihkelsons no opozīcijā strādājošās Reformu partijas. Viņš paziņoja, ka Jiri Ratasa valdība soli pa solim maina Igaunijas ārpolitisko kursu.

"Pat Putins nav nosaucis Ukrainu par Trojas zirgu Eiropai. Tagad to izdarījis Igaunijas valdības loceklis," rūgti teica Mihkelsons savā lapā sociālajā tīklā.

Ziņu lente
0