Igaunijas pilsētas deputātus piespiež sponsorēt geju festivālu

© Sputnik / Sergey MelkonovШествие сексуальных меньшинств Baltijas Praids 2018
Шествие сексуальных меньшинств Baltijas Praids 2018 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar tiesas lēmumu Rakveres pilsētas dome bija spiesta pieckārt palielināt seksuālo minoritāšu kinofestivāla finansējumu.

RĪGA, 31. augusts — Sputnik. Rakveres pilsētas deputātu centieni ierobežot seksuālo minoritāšu kinofestivāla finansējumu nav vainagojušies panākumiem, vēsta Sputnik Igaunija.

Vai tu re ko, kur mēģina ietaupīt! Nekas neizdosies!

Lai arī lielākā daļa Rietumviras apriņķa Rakveres pilsētas iedzīvotāju pēc veca paraduma pieturas pie tradicionālajām seksuālajām attiecībām, viņi tomēr būs spiesti pavērt maciņus geju kinofestivāla organizācijai.

Pēc ERR informācijas, Tartu administratīvā tiesa uzlika Rakveres pilsētas sanāksmei par pienākumu palielināt seksuālo minoritāšu festivāla Festheart finansēšanu no 300 līdz 1500 eiro.

Līdz šim naudas piešķiršanu geju festivālam apstiprināja Rakveres pilsētas pārvaldes Kultūras komisija, taču pilsētas sapulces deputātiem šķita, ka piešķiramā summa ir pārāk liela, un viņi to pieckārt samazināja. "Ne visiem domātā" kinofestivāla organizatori no nekomerciālās apvienības SevenBow bija neapmierināti un sūdzējās tiesā par Rakveres deputātu lēmumu.

Geju parāde Stambulā - Sputnik Latvija
Gasparjans: pasaulē aktuālākie jautājumi – LGBT un Baltijas valstu okupācijas fobija

Tiesas lēmuma pieņemšanas brīdī Rakveres pilsētas sapulces deputāti bija vasaras brīvdienās un nepārsūdzēja to. Tagad par netradicionālās orientācijas kinomānu estētisko baudu maksās vietējie nodokļu maksātāji.

Lai arī Rakveres pilsētas sapulces deputātiem šķita, ka pilsētai nevajag sponsorēt seksuālajām minoritātēm veltīto kinofestivālu, vietējā parlamenta vadītājs Mikhels Jukhams noskaidroja, ka, izrādās, pašvaldības likumdošanas iestādes noteikumi vairs nesniedz tiesisku pamatu, kas ļautu atteikties no geju kinofestivāla finansēšanas.

Igaunijas ĀM vairs nevēlas atbalstīt LGBT kustību

Kad Igaunijā pie varas nāca koalīcija EKREIKE – centristi, nacionālkonservatori un partija Isamaa, seksuālo minoritāšu pasākumu oficiālais atbalsts no valsts puses samazinājās.

 Пикет молодежной организации Протест за права представителей ЛГБТ - Sputnik Latvija
Tramps noraidījis Latvijas lūgumu atbalstīt LGBT

Sputnik Igaunija jau vēstīja, ka, pretēji esošajai praksei, Igaunijas Ārlietu ministrija nosūtījusi republikas pārstāvniecībām ārvalstīs vēstuli, kurā ieteica atturēties no atbalsta sniegšanas seksuālo minoritāšu parādēm viņu uzturēšanās valstīs.

Dalība LGBT parādēs Igaunijas valsts vārdā un atbilstoši izteikumi ir nepiemēroti no tiesiskā viedokļa, jaunās vēsmas pamatoja Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu. Saskaņā ar ministra politisko rīkojumu, Igaunijas vēstniecības ārvalstīs vairs nenāks klajā ar paziņojumiem par minoritāšu pasākumiem IR vārdā.

Par Igaunijas ĀM jaunās politikas "pirmo bezdelīgu" kļuva Igaunijas atteikšanās parakstīt paziņojumu seksuālo minoritāšu gājiena atbalstam Varšavā, kas notika 8.jūnijā. Paziņojumu inicēja Lielbritānija, tam pievienojās 45 valstis, arī ASV, Francija, Vācija, Ukraina, Latvija un Lietuva. Līdz šim Igaunija vienmēr pievienojās tamlīdzīgiem dokumentiem.

Ziņu lente
0